On line beleggen is slecht voor uw financiële gezondheid

Dat blijkt uit een recent Zweeds onderzoek. Wie zijn portefeuille on line beheert, heeft namelijk de neiging veel vaker te kopen en te verkopen. De transactiekosten die daarmee gepaard gaan, wegen soms heel zwaar op de rendementen.

Het bericht staat in Netto, het personal finance-magazine van De Tijd.

Voor de goede orde: on line beleggen blijft wel goedkoper. Daar bestaat geen twijfel over. Beurstransacties via de klassieke weg (telefonisch, of aan het loket) kosten u een pak meer. Als u bij uw traditionele bank kiest voor on line beleggen, bespaart u in sommige gevallen tot 50 procent van de kosten. Kiest u voor een van de gespecialiseerde on-line-makelaars (zoals Cortal Consors, Keytrade, Bolero of Binck Bank), dan liggen de transactiekosten nog een stuk lager. Als u vaak transacties doet, bent u beter af als u on line gaat.

Maar opgelet: wie on line gaat, begint zich anders te gedragen. Dat stelde de Zweedse onderzoeker Anders Anderson vast. Anderson kreeg toegang tot de klantengegevens van een Zweedse on-line-makelaar. Hij vergeleek 224.964 aandelentransacties van 10.601 beleggers over een periode van twee jaar. De resultaten van zijn onderzoek zijn nogal spectaculair.

  • On line beleggers zijn zeer actief. Ze kopen en verkopen heel vaak. Te vaak zelfs, zegt Anderson.
  • Ze spelen met relatief aanzienlijke bedragen. Hoe groter het percentage aandelen in hun vermogen, hoe meer transacties ze doen en hoe sneller de aandelenportefeuille ronddraait.
  • Die drukke activiteit levert hen echter geen betere resultaten op, integendeel. Als ze gewoon hun portefeuille hadden bijgehouden (dus zonder transacties te doen), zouden ze in twee gevallen op drie beter af zijn geweest.
  • Voor een op drie loopt het verlies op tot meer dan 5 procent van het totale vermogen per jaar. Slechts acht procent van de beleggers wint meer dan 5 procent aan verstandige aan- en verkopen.
  • De rijkste mensen zijn de slimste. Hoe groter het vermogen en hoe groter de aandelenportefeuille in absolute cijfers, hoe minder transacties ze doen.
  • Wie het minst heeft, krijgt ook het minst. On-line-beleggers met de kleinste vermogens maken de grootste verliezen door hun (veelvuldige) transacties.

Anderson heeft daar ook een verklaring voor. On-line-beleggers zijn per definitie de meest actieve beleggers. Ze gedragen zich anders dan de doorsnee aandelenbelegger. Dat bleek ook al uit eerder onderzoek: beleggers die on line gaan, kunnen meestal puike beleggingsresultaten voorleggen van voordien. Maar zodra ze van thuis uit via de computer en het internet kunnen werken, doen ze veel meer transacties, ze beleggen veel speculatiever en hun resultaten zijn een stuk minder goed.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud