Advertentie

Overnames en fusies domineren in Europa

De Europese aandelenmarkten namen dinsdag een twijfelende start, maar schoten in de namiddag fors omhoog. 'Fusies en overnames ondersteunen de aandelenmarkten. Dit jaar werd in Europa al voor 317 miljard dollar aan transacties geregistreerd', zegt een fondsbeheerder.

(tijd) De financiële sector stond weer volop in de belangstelling na de bevestiging van geruchten over overnamegesprekken tussen Barclays en ABN Amro.

Beleggers speculeren op een overname van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia door Lufthansa of British Airways. Het aandeel steeg gisteren 8,8 procent. foto: bloomberg

De Stoxx50 won 0,8 procent tot 3.650,54 punten. De Eurostoxx50 ging 0,6 procent omhoog tot 4.079,52 punten.

ABN Amro steeg met 3,5 procent tot 31 euro, nadat het maandag al 10 procent aangedikt was. Barclays won 3,7 procent tot 702 pence. Volgens de Wall Street Journal heeft de Britse bank meer dan 60 miljard euro veil voor zijn Nederlandse opponent. Een combinatie van de twee banken zou de grootste Europese fusie van banken ooit betekenen.

Het hedge fund TCI, dat onlangs opriep tot een opsplitsing van ABN Amro, maakt zich zorgen over de exclusiviteit van de gesprekken en roept op ook mogelijk andere biedingen in overweging te nemen. Dat die er komen, lijdt volgens analisten geen twijfel.

Iberia, de grootste luchtvaartmaatschappij van Spanje, steeg 8,8 procent tot 3,58 euro. Onlangs tekenden Europa en de Verenigde Staten een voorakkoord over een open luchtruim tussen beide continenten. Beleggers speculeren dat dat sneller dan voorzien zal leiden tot een overnamebod op Iberia door Europese toppers als Deutsche Lufthansa of British Airways.

Vinci steeg 5,4 procent tot 115,79 euro door speculatie dat de Franse miljardair Francois Pinault samen met Lakshmi Mittal zijn belang in de Franse bouwgroep gaat opdrijven.

Whitbread, de Britse eigenaar van de budgethotelketen Premier Travel Inn, steeg 9 procent tot 1.934 pence. Geruchten doen de ronde dat een durfkapitalist 4,5 miljard Britse pond gaat neertellen voor een overname. 'De groep heeft een aantal sterke kwartalen achter de rug. Met uitstekende kasstromen en de onderwaardering van het vastgoed is Whitbread een aantrekkelijke prooi', luidt het bij kenners. Op 28 februari doken al geruchten op dat het Amerikaanse Starwood Capital op het bedrijf aasde, maar dat werd toen ontkend.

Deutsche Post, de grootste speler op de Europese postmarkt, verloor 4,8 procent tot 22,11 euro per aandeel. Het Duitse postbedrijf maakte bekend dat de winst voor het vierde kwartaal van 2006 met 27 procent daalde tot 643 miljoen euro. Deutsche Post gaat ervan uit dat de operationele winst dit jaar met 3 procent zal toenemen, een pak minder dan analisten hadden verwacht. Analisten vragen zich af hoe Deutsche Post de eigen doelstelling van 5,2 miljard euro bedrijfswinst tegen 2009 zal kunnen halen.

De Duitse suikerproducent Südzucker verloor 8,2 procent tot 13,62 euro, het laagste peil in meer dan drie jaar tijd. Het bedrijf verwacht over 2006 een bedrijfsverlies van 420 miljoen euro. Dat is voornamelijk te wijten aan Südzuckers verzwakte positie in Frankrijk, waarvoor het een uitzonderlijke waardevermindering op activa boekte. Eerder dit jaar stuurde Südzucker al een winstwaarschuwing door de lager dan verwacht de suikerprijzen. 'Er is heel wat onzekerheid in de Europese suikersector. Er staan ons nog een aantal herstructureringen te wachten', reageert een analist.

De aandelen van Friends Provident, een Britse verzekeraar, zakken 6,9 procent tot 188,5 pence, nadat de winst voor belasting voor 2006 34 procent lager was uitgevallen in vergelijking met een jaar eerder. Erger was dat de groep verwacht dat de turbulentie op de aandelenmarkten de inkomsten dit jaar zal doen dalen. Dat kan de ambitieuze plannen van de groep dwarsbomen.

JDS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud