Particulier krijgt toegang tot professionele handel

Keytrade Bank, de belangrijkste onlinemakelaar van ons land, start maandag met een handelsplatform waarmee particuliere beleggers in België voor het eerst toegang krijgen tot professionele segmenten van de markt. Het gaat om de handel in valutacontracten, futures en zogenaamde 'Contracts for Difference' (CFD's) op aandelen. Beleggers kunnen een hefboom nemen die tot 100 keer groter is dan hun inzet.

(tijd) Rechtstreeks beleggen in oliefutures, grote Belgische aandelen 'shorten', of een positie innemen die gokt op een daling van de Turkse lira tegenover de Zwitserse frank: tot nu toe hoorde het tot de exclusieve mogelijkheden van professionele beleggers of tot de klanten van sommige Amerikaanse makelaars. Vanaf maandag is het ook mogelijk in België via het handelsplatform 'Keytrade Pro'.

'We mikken met dat platform op kenners van de financiële markten, want de risico's zijn door het gebruik van hefbomen erg groot. Beleggers kunnen hun inleg tot 100 keer vergroten', legt gedelegeerd bestuurder Thierry Ternier van Keytrade Bank uit. 'Onze doelgroep zijn de daytraders en swingtraders, die op korte termijn grote posities innemen, nood hebben aan minieme spreads tussen bied- en laatkoersen, en een razendsnelle uitvoering. Ik schat hun aantal in België op 2.000 à 3.000.'

'Klanten voor dat platform moeten onder ede verklaren dat ze die markten en de risico's goed kennen. Om een toegang tot het hele gamma te krijgen, vragen we dat ze minimaal 10.000 euro voor dat soort activiteiten opzij zetten, en minstens 50.000 euro cash of effecten op hun gewone rekening aanhouden. We bieden ook een 'light'-versie aan met minder producten, maar met dezelfde prijzen.'

De eerste markt waartoe de beleggers toegang krijgen, is de valutahandel, de meest liquide markt ter wereld met een volume van 1.500 miljard dollar per dag. 'Beleggers kunnen op 160 valutaparen en op goud en zilver speculeren, en zowel op stijgende of dalende koersen', legt Ternier uit.

'Als je gelooft in een opmars van de euro, kan je bijvoorbeeld voor 1.000 euro een eurodollarcontract 'long' kopen. Met een hefboom van 100, neem je dan een positie in van 100.000 euro. Een beurstaks moet je niet betalen, en ook wij rekenen geen commissiekosten aan. Wij verdienen geld dankzij de 'spread', het verschil in bied- en laatkoers die geafficheerd wordt. Die is echter beperkt tot drie 'pips' (een duizendste van een procentpunt), evenveel als voor professionele handelaars.'

CFD's

De tweede markt die Keytrade openstelt, is die van de CFD's of 'Contracts for Difference'. Dat zijn afgeleide producten die het mogelijk maken te profiteren van de koersbeweging van een aandeel of index, en dat zowel naar boven als naar onderen toe. De hefboom blijft hier beperkt tot 10.

'Het verschil met opties, is dat je geen premie betaalt, want een optiepremie kan in volatiele markten hoog oplopen. Daarnaast is er geen levering mogelijk, terwijl optiecontracten wel uitgaan van een levering van aandelen. Ten slotte hebben CFD's in tegenstelling tot opties geen uitoefenprijs. Als je een calloptie koopt op Fortis met uitoefenprijs 40, en Fortis stijgt tijdens de looptijd van de optie van 33 naar 39,99 euro, heb je niets verdiend. Met een CFD strijk je altijd de koerswinst op, hoe klein ook, en met de gekozen hefboom.'

Keytrade biedt voor meer dan 3.000 aandelen CFD's aan, ook op markten zoals Japan of Hongkong, waarvoor de bank geen aandelentransacties toestaat. 'Via CFD's is er geen eigendomsoverdracht van aandelen, en moeten we dus geen dure bankagent in Japan te engageren om dat voor ons uit te voeren', legt Ternier uit.

Het grote voordeel van CFD's is dat je ook shortposities kan innemen: speculeren op een daling van de koers. Ook de 'turbo's' die ABN AMRO aanbiedt, zijn CFD's.

De derde nieuwigheid is de handel in futures, gestandaardiseerde termijncontracten, op aandelen, grondstoffen, valuta of de rente.

Vanzelfsprekend moeten de beleggers over voldoende middelen beschikken om de risico's te dragen. Dat wordt bijgehouden in een 'margin account'. Bij een tegenvallende richting van de koers, kunnen de verliezen veel groter worden dan de inzet. 'Wanneer dat gebeurt, krijgt de klant twee kansen om geld bij te storten of posities te sluiten', stelt Ternier. 'Maar wanneer de marge tot 150 procent van de portefeuille stijgt, verkopen wij alles zelf.'

Wegens de grote risico's, raadt Ternier aan het platform eerst te downloaden en simulaties uit te voeren. Dat kan 20 dagen gratis.

SM

--i www.keytradebank.com

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud