Advertentie
Advertentie

Problemen stapelen zich op voor Amerikaanse economie

De Amerikaanse economie sputtert. Daarover zijn steeds meer economen het eens. De problemen lijken zich de jongste weken op te stapelen: de hypotheekverstrekkers voor minder kredietwaardige klanten kunnen hun schulden niet meer afbetalen, de banken verstrakken hun kredietvoorwaarden, en de bedrijfsinvesteringen vertonen een knik.

(tijd) De analisten van Dexia Asset Management verlaagden gisteren hun groeiraming voor de Amerikaanse economie van 2,7 naar 2,4 procent dit jaar. De vermogensbeheerder Pimco meent dat de recente problemen de economie een vol procentpunt zullen kosten.

Met 'recente problemen' verwijst Pimco naar de markt van hypotheken voor minder kredietwaardige klanten, de zogenaamde 'subprime mortgage lenders'. De voorbije jaren is die markt spectaculair in omvang toegenomen, omdat de banken steeds minder eisen stelden om een woonlening toe te kennen. De huizenprijzen stegen toch, waardoor de banken vrijwel zeker waren dat ze hun geld bij beslag op de woningen zouden terugkrijgen. In zes jaar is het percentage 'laagwaardige' hypotheken opgelopen van 7 naar ruim 15 procent van de hypotheekmarkt.

Liefst 13,3 procent van de leningen in het 'subprime segment' wordt niet meer terugbetaald. Vooral consumenten die de voorbije twee jaar een woonkrediet kregen, hebben het moeilijk hun maandelijkse afbetalingen na te komen. Zij leenden massaal met variabele rentevoeten, en intussen is de rente fors gestegen. Ze leenden bovendien het volledige bedrag dat ze voor hun huis op tafel moesten leggen. In de markt van 'prime lenders', voor kredietwaardige klanten dus, vragen de banken dat de klanten minstens 20 procent van de koopsom direct zelf betalen. In dat segment vragen de consumenten bovendien vooral vaste rentevoeten, waardoor hun maandelijkse afbetaling niet stijgt wanneer de rente aantrekt.

'De uitstaande hypotheken van de subprime lenders bedroegen eind 2006 1.200 miljard dollar, waarvan de helft werd geëffectiseerd in obligaties', stelt Dexia. 'Het normale percentage wanbetalingen voor die leningen bedraagt 10 procent. Het probleem is dat de meeste van die obligaties (met hypotheken als onderpand) een clausule bevatten die de obligatiehouders in staat stelt hun geld terug te vragen bij een fors stijgend percentage wanbetalingen. Hypotheekverstrekkers als New Century Financial, na HSBC Finance de grootste speler op de subprime-markt, hadden onvoldoende middelen om de kredieten terug te kopen en bovendien een gebrek aan nieuwe kredietgevers. Vandaag is New Century zo goed als failliet.'

Dexia schat het maximale verlies van de wanbetalingen voor de banken en hypotheekmaatschappijen, in het meest pessimistische scenario, op iets minder dan 40 miljard dollar. 'Dat is niet te verwaarlozen, maar het vormt geen gevaar voor het Amerikaanse financiële evenwicht. In 2006 bedroegen de winsten van de verzekerde kredietinstellingen ongeveer 150 miljard dollar', stellen de analisten.

Bezorgd

Toch is Dexia bezorgd, omdat de crisis in een segment van de kredietmarkt gepaard gaat met een verrassende knik in de bedrijfsinvesteringen.

Hoofdeconoom Carl Tannenbaum van La Salle Bank, een dochter van de Nederlandse groep ABN Amro, is vooral bezorgd over de gevolgen van de kredietverstrakking die zich overal laten voelen. 'De banken waren al een tijd de kredietvoorwaarden voor zowat alle projecten aan het verstrengen. Dat is ook wat de Federal Reserve wou. Maar door de crisis in de hypotheekmarkt leggen de financiers de lat nog hoger, want ze willen hun slechte kredieten niet zien ontsporen. De kans bestaat dat veel particulieren en bedrijven moeilijker kunnen lenen, en dat de investeringen nog meer terugvallen.'

Toch vinden veel handelaars dat de analisten overreageren. Het hefboomfonds Farralon Capital Management van de voormalige Goldman Sachs-bankier Thomas Steyer kende gisteren nog een lening van 200 miljoen dollar toe aan Accredited Home Lenders, waardoor de hypotheekmaatschappij voor minder gegoeden haar balans kan versterken en nieuwe hypotheken kan blijven uitschrijven.

'Voor de kredietmaatschappijen die overblijven, ontstaan kansen', meent Steyer. Door de diepe crisis kon hij uitzonderlijke voorwaarden van Accredited Home afdwingen. Zo krijgt hij het recht in de toekomst als eerste op uitgiftes van aandelen of obligaties in te tekenen.

SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud