Quick: Fransen aan de haal met hapklare overnamebrok

(tijd) - De aandeelhouders van Quick hebben geen reden tot klagen: dankzij een genereus overnamebod van het Franse CDC verdwijnt de hamburgerketen wellicht weldra van de beurs tegen een koers die twee derde hoger ligt dan begin dit jaar.

Toch deed Quick het lang niet slecht als zelfstandig bedrijf. De hoofdaandeelhouders Ackermans & van Haaren en NPM maakten van de keten een hapklare overnamebrok.

Voor Quick begint het jaar met een misverstand: het Franse persagentschap AFP meldt dat de uitbater van hamburgerrestaurants voor 2005 een winstgroei van 40 procent zal realiseren. AFP citeert Hubert Vilmer, de directeur aankoop en logistiek bij Quick. Het aandeel wint die dag ruim 3 procent, bij een omzet die 21 keer hoger ligt dan gemiddeld. 'Het gaat om een foute interpretatie door AFP', meldt Quick even later. 'Het gaat enkel om de derdekwartaalcijfers van 2005, niet om een voorspelling over het hele jaar.' De beleggers die na het bericht kochten, waren echter niet goed op de hoogte van wat de markt verwachtte. De meeste analisten gingen toen al uit van een winstgroei met 80 à 100 procent.

De officiële jaarresultaten eind februari bevestigen de sterke turnaround. Gedelegeerd bestuurder Jean-Paul Brayer kan een 86 procent hogere nettowinst voorleggen, bij een omzetgroei van ruim 5 procent. Quick verwent ook zijn aandeelhouders door het dividend met een vijfde op te trekken. Brayer voorspelt bovendien een versnelling van de groei door buitenlandse expansie. Quick bestudeert onder meer een uitbreiding naar Rusland, China en Spanje.

Amper twee weken later nuanceert referentieaandeelhouder Ackermans & van Haaren (AvH) de uitbreidingsplannen bij Quick. AvH bezit net als de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) van Albert Frère 28,9 procent van de keten. AvH-topman Luc Bertrand ondersteunt een expansie, maar benadrukt dat die geleidelijk moet verlopen en Quick zich niet opnieuw diep in de schulden mag steken voor onbezonnen uitbreidingsplannen. Sommige beleggers zien in die uitleg de voorbode van een verkoop.

Begin mei blijkt uit de eerstekwartaalcijfers dat de vooruitgang doorzet. De combinatie van hogere verkopen en de beheersing van de kosten duwt de bedrijfswinst 8,5 procent hoger. Toch ontsnapt het aandeel niet aan de verkoopgolf die de beurzen treft.

Begin september bevestigen de halfjaarresultaten opnieuw de goede gang van zaken. De klanten geven niet alleen meer uit, maar het aantal klanten stijgt ook en dat was een tijd geleden. Het aantal kassatickets nam met 2,1 procent toe, de omzet steeg met 6 procent. Toch reageert de koers niet. Brayer deelt mee dat de uitbreiding iets trager zal lopen dan gepland omdat overnames erg duur blijken. Expansie in China is helemaal niet meer aan de orde: te risicovol en te duur. In België en Frankrijk mikt Quick op 10 à 15 restaurantopeningen per jaar. Bij ons moet de samenwerking met Carestel voor restaurants langs de snelweg nieuwe groeimogelijkheden opleveren.

Gunstig rapport

Midden oktober wint de koers terrein na een gunstig rapport van ING. De bank ziet Quick als een uitdrukkelijke overnameprooi.

De voorspelling lijkt perfect getimed. Op 25 oktober maakt CDC Capital Investissements, de durfkapitaalpoot van de Franse staatsholding Caisse des Dépôts et Consignations, bekend dat het Quick wil overnemen tegen 37,8 euro per aandeel. De hoofdaandeelhouders AvH en NPM zijn het bod goedgezind. De prijs vertegenwoordigt een premie van 23 procent. Toch speculeren enkele beleggers nog op een tegenbod, want het aandeel stijgt even boven de biedprijs.

CDC opende zijn bod eind vorige week. Aandeelhouders van Quick hebben tot 16 januari de tijd om erop in te gaan. Toch bestaat er weinig twijfel dat CDC in zijn plannen slaagt. De referentieaandeelhouders zijn bereid te verkopen, en ook de analisten vinden de prijs niet karig. Het bod waardeert Quick tegen 23 keer de verwachte winst over 2006, en 10 keer de operationele kasstroom. De Belgische parel die wist op te boksen tegen de gigant McDonald's, wordt dus weldra Frans.

SM

Vrijdag: Real Software

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud