Real Software: stuiterende speelbal van speculanten

Het Kontichse informaticabedrijf Real Software vertoonde dit jaar kunstige capriolen op de beurs. Geruchten over een fusie met zijn branchegenoot Dolmen vuurden het centjesaandeel aan.

(tijd) Beleggers met zin in een gokje stortten zich in september op het aandeel. Ze stuwden het in enkele dagen 300 procent hoger. De terugtocht verliep even snel. Toch is Real Software vandaag 54 procent meer waard dan begin 2006.

Voor de Bel20-index is 2006 een mooi jaar, maar de grafiek oogt vlak wanneer hij wordt afgezet tegen Real Software. Bovendien vertonen de twee totaal geen correlatie.

Op 9 januari raakt bekend dat Peter Op de Beeck opstapt (1). 15 maanden eerder volgde hij Theo Dilissen op als gedelegeerd bestuurder. Gores, met een belang van 80 procent de Amerikaanse hoofdaandeelhouder van Real Software, was naar het schijnt ontevreden over de slechte prestaties en Op de Beecks onvermogen valabele investeerders aan te trekken. De Gores-vertegenwoordiger Ashley Abdo volgt hem op.

Op 22 februari deelt Gores mee dat het een Franse bank in de arm neemt om delen van Real Software te verkopen. Zo willen de Amerikanen het geld recupereren dat ze in het bedrijf pompten (2). Een dag later biecht Real Software een nettoverlies op van 10,1 miljoen euro over 2005 - precies evenveel als het jaar daarvoor. De omzet ligt lager dan in 2004. 2006 wordt volgens Ashley Abdo een overgangsjaar. 'Vanaf 2007 moeten we weer kunnen aanknopen bij de marktgroei.'

Tijdens de algemene vergadering eind maart (3) herhaalt Abdo dat er verschillende opties zijn voor de toekomst: een kapitaalverhoging, een herfinanciering of een verkoop van niet-kernactiva. Maar stichter Rudy Hageman vreest dat Gores mikt op een uitverkoop van Real Software om zijn 45 miljoen euro te recupereren.

Net voor de zomervakantie veroorzaken fusiegeruchten met Dolmen, de afgesplitste informaticadochter van de warenhuisketen Colruyt, beroering (4). 'Een alliantie met het in geldnood verkerende Real Software kan uitgroeien tot een boeiend verstandshuwelijk waaruit beide partijen voldoening puren', schrijft deze krant. Real Software kan voor Dolmen de langverwachte internationale perspectieven openen. En de groep uit Kontich slaat een kapitaalkrachtige partner aan de haak. Het aandeel spurt ruim 16 procent hoger. Dolmen ontkent echter dat een concreet fusiedossier op tafel ligt.

Kuddegedrag

Amateurbeleggers hebben volgens de aanhangers van behavioral finance een voorliefde voor centjesaandelen. Real Software was dit jaar de mooiste illustratie op de Brusselse beurs van het kuddegedrag en de hebzucht die kleine beleggers daarbij vertonen. Eind augustus veert het aandeel plots op (5). De leverancier van informaticadiensten staakt op 28 augustus de vruchteloze zoektocht naar een externe investeerder. Referentieaandeelhouder Gores tast nogmaals in de portemonnee en zet 60 miljoen euro schulden van Real Software om in kapitaal. Daardoor verdubbelt het aantal uitstaande aandelen bijna en groeit het belang van Gores tot ruim 85 procent. Het aandeel gaat van 30 naar 42 cent.

Verse krachten

'Real Software boekte over de eerste helft van 2006 een nettowinst van 0,3 miljoen euro', deelt Ashley Abdo de pers triomfantelijk mee op 31 augustus. Het is de eerste winst sinds 1999. Het IT-bedrijf wil ook een honderdtal verse arbeidskrachten ronselen.

De beleggers lopen storm voor Real Software, net als in de gouden tijd van de ICT-zeepbel. De dag na Abdo's blijde boodschap wordt het aandeel een derde duurder tot 56 cent (6). 5,5 miljoen aandelen verwisselen van eigenaar, bijna 40 maal meer dan het gemiddelde dagvolume. Institutionele partijen houden zich afzijdig, vooral de kleine belegger gaat door het lint.

De gevleugelde uitdrukking 'Sell in May and go away, but remember to come back in September', heeft nog niets aan waarheid ingeboet. De eerste vier handelsdagen van september wint Real Software 180 procent tot 1,18 euro. Maar dan is het vet van de soep en valt het aandeel fors terug.

De buitengewone algemene vergadering eind september keurt de schuldconversie goed (7). Het sijpelt door tot de beleggers dat de omzetting van schulden leidt tot een enorme winstverwatering.

Heropflakkerende speculatie doet op 6 november het aandeel met 28 procent opveren (8). De laatste maanden van het jaar valt nochtans geen nieuws te rapen. Ook begin december is er nog een opstoot (9). Beleggers die begin dit jaar al aandeelhouder waren, hebben niet te klagen over 2006.

WK

Zaterdag: Solvay

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud