Advertentie
Advertentie

'Slagveld biedt opportuniteiten'

De steile neergang van de beurskoersen zet de analisten ertoe aan meer kooptips uit te sturen. Vooral de aandelen die voor de correctie al als koopwaardig werden bestempeld maar de voorbije vijf handelsdagen klappen kregen, zijn extra aantrekkelijk geworden.

(tijd) We gingen op de koerslijst op zoek naar de aandelen die het felst zakten en het best standhielden, en vroegen enkele analisten of er koopjes bij zitten.De beursindexen konden gisteren licht herstellen van de klappen van de vijf handelsdagen voordien, maar de verliezen blijven uitgesproken. De Bel20 bengelt nog altijd 6 procent lager dan vorige week maandag. Veel steraandelen als Dexia (-9,4%), KBC (-8%) of Fortis (-6,5%) doen het nog stukken slechter.

De allerkleinste aandelen in Brussel bieden daarentegen het best weerstand. De Bel Small Index, die in een Europees perspectief alleen micro-aandelen bevat, corrigeerde amper 3 procent. Dat is een contradictie met de rest van Europa, waar de kleinste aandelen meer daalden dan de grote indexen. De DJ EuroStoxx Small Index zakte 5,7 procent. Professionele beleggers beschouwen kleine aandelen als meer risicovolle effecten, waardoor ze meer te lijden hebben onder de toenemende risicoafkeer.

'De Belgische micro-aandelen zijn grotendeels in handen van particuliere beleggers. Dat ze zo goed standhouden, wijst er op dat er voorlopig geen sprake is van paniek bij de kleine beleggers. Ze hebben hun aandelen nog niet massaal gedumpt', zegt marktenspecialist Koen De Leus van KBC Bolero. 'Maar het venijn zit mogelijk in de staart. Wanneer wel paniek ontstaat, zouden de kleine aandelen wegens hun geringe liquiditeit erg diep kunnen zakken.'

Toch is de grootste daler in Brussel een micro-aandeel. Sucraf, het op een na kleinste bedrijf op Eurolist na Beluga, verloor meer dan de helft van zijn waarde. De neergang van de Afrikaanse holding bewijst dat de meest gestegen aandelen bij een correctie ook de grootste klappen incasseren. Beleggers zijn nu eenmaal meer geneigd hun winsten te verzilveren dan hun verliezen door te slikken. Sucraf was dit jaar al 436 procent gestegen, zonder enig nieuws bekend te maken.

'Dat de kleine Belgische bedrijven het beter doen dan de grote, is ook te danken aan de uitstekende resultaten die enkele van hen bekendmaakten', stelt een handelaar. 'Kijk naar Jensen, EVS, Epiq, Real Software of Lotus Bakeries: ze overtroffen allemaal de verwachtingen.'

Kwart grootste dalers

KBC Bolero ziet potentieel in de aandelen die voordien al koopwaardig waren, maar zonder aanwijsbare redenen bij de 25 procent grootste dalers horen. 'De correcties berokkenen de beleggers pijn. Maar het slagveld biedt ook opportuniteiten. Op zo'n moment zijn de koopjes van het jaar te doen', stelt De Leus. De kooplijst van KBC Bolero telt 13 aandelen, met twee Belgische bedrijven: de maker van hartimplantaten IBt en de de specialist in documentbeheer IRIS, naast enkele Nederlandse aandelen als Aegon en Fransen als Completel en Bull.

Het Belgische IRIS kreeg gisteren ook een ratingverhoging van Delta lloyd tot 'koopwaardig'. Bank Degroof verhoogde dan weer de rating voor Solvay.

'Ratingverhogingen zijn normaal wanneer de beurs stevig zakt en de fundamenten niet veranderen', stelt strateeg Bernd Meyer van Deutsche Bank. 'Volgens ons zal de beurs vanaf dit niveau 12 procent stijgen tegen eind 2007.'

SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud