Spector: wachten op de digitale kentering

'Voor Spector is 2006 een overgangsjaar', zei gedelegeerd bestuurder Tonny Van Doorslaer in september. Maar niemand weet wanneer de digitale fotoprints de achteruitgang van klassieke foto's volledige compenseren.

(tijd) Door die onzekerheid kon Spector niet profiteren van het mooie Belgische beursjaar. Het dook dit jaar 38,1 procent lager, terwijl de Bel20 ruim 22 procent won. In oktober zakte het aandeel zelfs onder 1 euro.

Topman Johan Mussche zaliger won tien jaar geleden de trofee van manager van het jaar. Toen was Spector een van de lievelingen op de Brusselse beurs. Maar de vergane beursglorie bengelt dit jaar helemaal onderaan de Brusselse aandelenhitparade. Enkel City Hotels, dat in vereffening ging, en Keyware deden het nog slechter. In 2005 was de foto-ontwikkelaar uit Wetteren zelfs het slechtst presterende aandeel.

Spector maakt nochtans een opmerkelijke entree in 2006. In de eerste week zet het aandeel een klim neer van bijna 20 procent tot boven 1,8 euro. Mogelijk hebben beleggers zin in een gokje, want nieuws valt er niet te rapen.

Het partnerschap dat Spector sluit met de Amerikaanse internetzoekrobot Google stuurt de koers hoger op 10 februari. ExtraFilm is het centrale merk van Spector voor de bestelling van digitale afdrukken via het internet. Het akkoord geldt voor acht landen.

Het nettoverlies van 17 miljoen euro over 2005 dat Spector begin maart opbiecht, ligt in de lijn van de verwachtingen. Maar de boodschap die gedelegeerd bestuurder Tonny Van Doorslaer een dag later brengt, luidt de neergang van het aandeel voor de rest van het jaar in. 'De omzet zal in 2006 lager uitkomen dan in 2005.'

KRËFEL

Spector wil het verkoopdossier van de elektroketen Krëfel bestuderen, laat Van Doorslaer zich ontvallen op de aandeelhoudersvergadering van 10 mei. 'Krëfel verkoopt veel witgoed, terwijl onze eigen keten van elektrowinkels Photo Hall dat in België niet verkoopt', argumenteert hij.

Bij de voorstelling van de halfjaarresultaten begin september noemt Van Doorslaer 2006 een overgangsjaar voor Spector. 'Wij worden een digitaal bedrijf, maar de digitale wereld is een totaal andere wereld', stelt hij. De fotogroep gaat door met de geplande herstructureringen.

De handel in het aandeel wordt opgeschort op 20 oktober. Spector wil zijn Oostendse vestiging Litto-Color sluiten 'om dringende economische redenen'. Het bedrijf verzorgt de fotoverwerking voor grote winkelketens en grootwarenhuizen. 156 werknemers verliezen hun baan. Digitale afdrukken compenseren de terugval in analoge fotoprints onvoldoende. 'Dat wijst erop dat Spectors zakenmodel wankelt', stelt een analist. Het aandeel duikelt voor het eerst onder de symbolische grens van 1 euro.

Begin november herstelt Spector in aanloop naar de resultaten over het derde kwartaal. Voor het eerst in een jaar sluit de foto-ontwikkelaar een kwartaal niet in het rood af. Belangrijk is ook dat Spector de eerder aangekondigde sluiting van het fotolab Litto-Color in Oostende realiseert met een vereffening. Daardoor komen de lasten niet op rekening van de groep.

Op 15 december bereikt Spector een dieptepunt op 90 eurocent. De intrede in het digitale tijdperk verloopt niet zonder kleerscheuren. Spector is geen goedehuisvaderbelegging meer, maar een speeltje voor speculanten.

WK

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud