Suez: Belgen, Britten en Italianen mengen zich in Franco-Franse fusiedeal

Het Franse Suez is met een rendement van 48,6 procent met voorsprong de best presterende Bel20'er van 2006. De nutsgroep sloeg munt uit een jaar lang fusiekoorts.

(tijd) De dreigende taal van het Italiaanse Enel dreef Suez in de handen van Gaz de France. Dat verstandshuwelijk zette politiek Frankrijk in rep en roer, terwijl invloedrijke aandeelhouders als de Belg Albert Frère en de Brit Eric Knight zich eveneens roerden.

De kersverse Bel20'er Suez zet 2006 sterk in. De Britse fondsbeheerder Eric Knight pleit voor verdere herstructureringen bij de Frans-Belgische nutsgroep. Suez geeft Knight nul op het rekest, maar verrast met sterke resultaten en een forser dan verwachte dividendverhoging.

De koersstijging in januari is klein bier vergeleken met de koersexplosie vanaf 21 februari. Die dag lanceert het Duitse E.ON een bod op het Spaanse Endesa, de grootste deal ooit in de nutssector. Het bod zet in Rome Fulvio Conti aan het denken. De topman van het Italiaanse Enel laat in een kranteninterview weten interesse te koesteren voor Electrabel. Enel wil via de Belgische Suez-dochter voet aan de grond krijgen in Frankrijk.

De ongewenste Romeinse avances drijven Suez in de armen van Gaz de France (GDF), een door politiek Parijs in zeven haasten uitgewerkte Frans-Franse fusie. Suez' aandeelhouders krijgen per Suez-aandeel één GDF-aandeel, na uitkering van een uitzonderlijk dividend van 1 euro per aandeel Suez. De ontgoocheling over die ruilverhouding haalt Suez eind februari onderuit.

In het voorjaar heeft Enel er een handje van weg beleggers die tuk zijn op een overname, teleur te stellen: Enel sluit een kredietlijn van 50 miljard euro af. Conti voegt echter nooit de daad bij het woord: noch bij de voorstelling van de jaarresultaten, noch vlak voor de goedkeuring van een Suez-gifpil pakt Enel met het verwachte overnamebod uit.

Na de zomer publiceert Suez sterke resultaten en sneuvelen met de goedkeuring van de GDF-privatiseringswet in het Franse parlement en het EU-fiat voor de fusie meerdere obstakels.

Tegelijk duiken nieuwe belemmeringen op voor de fusie. Albert Frère, de belangrijkste aandeelhouder van Suez, laat weten minstens 4 euro in plaats van 1 euro uitzonderlijk dividend te verwachten. En de GDF-vakbonden slagen er via de rechtbank in de fusie op de lange baan te schuiven, waardoor een fusie in de huidige vorm niet voor juli 2007 kan worden beklonken.

Analisten geloven almaar minder in een fusie Suez-GDF en zijn dezer dagen druk bezig de opbreekwaarde van Suez te berekenen. Ze zien de nutsgroep steeds meer als een overnameprooi voor een branchegenoot of voor een van het geld bulkende durfkapitalist.

De Franse miljardair François Pinault laat alvast een begerig oog op de waterafdeling van Suez vallen. 2007 belooft voor Suez even boeiend te worden als 2006.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud