Advertentie

Vertrouwen Belgische belegger op hoogtepunt

De Bel20 steeg maandag voor het eerst boven 4.560 punten. Volgens de Belgische belegger houdt het beursfeestje nog een tijdje aan. 56 procent ziet de beurs de komende drie maanden stijgen, terwijl slechts 6 procent uitgaat van een terugval.

(tijd) Dat blijkt uit de Beleggersbarometer die ING opstelt in samenwerking met de Universiteit Gent en De Tijd. De index bevindt zich op het hoogste peil sinds 2004.

De beurshausse doet het vertrouwen bij de Belgische belegger toenemen, blijkt uit de ING Beleggersbarometer. De index steeg in januari tot 136 punten tegen 129 in december. Dat is het hoogste peil sinds de oprichting van de vertrouwensindex in 2004. 'Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen', legt Peter Vanden Houte uit, de hoofdeconoom van ING. 'In januari ziet de Belg zijn financiële toekomst zeer rooskleurig tegemoet.'

45 procent van de beleggende gezinnen zag de Belgische economie over de voorbije maanden verbeteren, slechts 10 procent nam een verslechtering waar. Die positieve trend wordt doorgetrokken. 40 procent ziet de conjunctuur verder verbeteren, amper 14 procent gaat uit van een conjunctuurvertraging.

Actieve beleggers

Het valt op dat actieve beleggers hun toekomst rooskleuriger zien dan gemiddeld. 37 procent van de actieve beleggers verwacht in de komende drie maanden een verbetering van zijn financiële toestand, tegen 16 procent van de passieve beleggers.

'Het optimisme van de beleggers is te danken aan de fraaie rendementen op de financiële markten', zegt Vanden Houte. '70 procent meldt een positief rendement op zijn beleggingen over de voorbije zes maanden.' De respondenten gaan ervan uit dat het beursfeestje nog wat voortduurt. '56 procent ziet de beurs de komende drie maanden positief evolueren, terwijl amper 6 procent uitgaat van een terugval.'

Alternatieve energie

De Beleggersbarometer polste in januari naar de interesse voor beleggingen in alternatieve energie. Die blijkt groot: 37 procent van de beleggers die al gehoord hebben van fondsen die focussen op alternatieve energie zegt zo'n belegging te overwegen. Opvallend is dat hoe jonger de belegger is, hoe groter de interesse voor een investering in alternatieve energie. 'Allicht een verschil in tijdsperspectief', besluit Vanden Houte.

CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud