Advertentie

Vrijdag beste dag om winst te nemen

Beleggers die hun winst willen veiligstellen, doen dat het best op vrijdag. Dan stijgen de koersen op de Brusselse beurs gemiddeld het meest.

Maandag is daarentegen meer geschikt om te kopen, want op maandag staan de koersen meestal onder druk. Dat blijkt uit onderzoek van de redactie naar het zogenaamde 'weekendeffect' op de beurs van Brussel. Als alle handelsdagen maandagen waren, zou de Bel20-index in 2006 met 5,7 procent zijn gedaald. Waren het allemaal vrijdagen, dan bedroeg de jaarwinst 28,5 procent.

In 2006 verloor de Bel20 op een maandag gemiddeld 0,02 procent. Op de gemiddelde vrijdag sloot de Brusselse sterindex met een winst van 0,12 procent. Beleggers zouden dus kunnen inspelen op het weekendeffect door Bel20-trackers op vrijdagavond te verkopen om ze maandagavond terug te kopen.

Als je dat consequent deed, kon je vorig jaar dus per week 0,14 procent extra rendement halen. Maar voor een kleine belegger lopen de transactiekosten dan zo hoog op dat er niet veel overblijft aan het einde van de rit. Enkel institutionele beleggers zouden er echt profijt van kunnen halen, want voor die spelers zijn de transactiekosten maar een schijntje.

Talrijke analisten, wetenschappers en statistici hebben zich al over dat weekendeffect gebogen, maar met een bevredigende verklaring kwamen ze niet op de proppen. 'In het zicht van een vrije dag is de belegger goedgemutst en is hij sneller bereid aandelen te kopen', meent de Amerikaanse beursgoeroe Martin Zweig. 'Dat creëert een positief klimaat op de beurs.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud