Advertentie

Warren Buffett zoekt opvolger

Interesse om een portefeuille van 61 miljard dollar te beheren? Stuur uw curriculum vitae naar Warren Buffett. De 76-jarige Amerikaanse superbelegger speurt naar een jongere versie van zichzelf. De ideale langetermijnbelegger (m/v) is jonger dan 70 en 'genetisch geprogrammeerd zijn om ernstige risico's te onderkennen en te vermijden'.

(tijd) Buffett stelt in de brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway, zijn beleggingsvehikel, meteen gerust. De oproep betekent geenszins dat hij denkt er snel het bijltje bij neer te leggen. 'Op mijn 76ste voel ik mij geweldig. Het is fantastisch wat cola met kersensmaak en hamburgers voor een kerel kunnen doen.'

Voor de Berkshire-groep is er geen opvolgingsprobleem. Berkshire Hathaway omvat naast de beleggingsportefeuille nog een indrukwekkende reeks bedrijven als de herverzekeraar General Re, de verzekeraar GEICO, de tapijtenfabrikant Shaw en de vliegtuigverhuurder NetJets. 'We hebben drie uitstekende kandidaten om mij op te volgen en de raad van bestuur weet wie mij opvolgt als ik vannacht zou overlijden', schrijft Buffett. Voor het beheer van de portefeuille erkent Buffett 'minder goed voorbereid te zijn'. Lou Simpson, die de portefeuille van GEICO beheert, voldoet aan alle criteria, behalve die voor leeftijd: met zijn 70 lentes is Simpson nauwelijks jonger dan Buffett.

De superbelegger blikt tevreden terug op 2006. Hij krikte de netto-actiefwaarde van Berkshire op met 16,9 miljard dollar, een record. 'Dat is meer dan een Amerikaans bedrijf ooit gerealiseerd heeft', merkt Buffett op. Opvallend is dat hij steeds meer buiten de VS op zoek gaat naar koopjes. Vorig jaar nam Berkshire het Israëlische familiebedrijf Iscar over. In de brief onthult Buffett een belang van 4 procent te hebben genomen in de Zuid-Koreaanse staalgroep Posco, evenals 2,9 procent in de Britse supermarktketen Tesco.

De buitenlandse expansie is ingegeven door Buffetts bezorgdheid over de groeiende tekorten van de VS. Hij stelt met afgrijzen vast dat de beleggingsinkomsten van de VS voor het eerst sinds 1915 negatief zijn. 'We hebben de facto ons spaarboekje opgebruikt en betalen nu met de kredietkaart.'

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud