In het rood door Bernanke en dure olie

(tijd-nieuwslijn) - Na een positieve sessie doken de indices op Wall Street gisteren een halfuur voor sluitingstijd in het rood. Marktpartijen verwezen naar berichten op CNBC over Ben Bernanke. De Fed-voorzitter zou tijdens het weekend gezegd hebben dat economische data de verdere rentebeslissingen dicteren.

Eerder werden de indices ondersteund door sterke macrocijfers en goede verkoopcijfers van Wal-Mart, maar de stijgingen werden afgeremd door de vrees voor bijkomende renteverhogingen en door een fikse stijging van de olieprijs.

De oplopende spanning rond Iran, maar ook de beslissing van Boliviƫ de olie- en gasindustrie te nationaliseren stuwden in New York de olieprijs 1,82 dollar hoger tot 73,70 dollar.

De persoonlijke bestedingen van Amerikaanse consumenten bleken in april sterker gestegen dan verwacht. Dat kwam onder meer tot uiting in hoger dan verwachte verkopen van Wal-Mart. Ook de ISM Manufacturing Index en de bouwuitgaven kwamen verrassend hoog uit.

De S&P 500-index sloot 0,4 procent lager op 1.305,19 punten. De Dow Jones zakte 0,2 procent tot 11.343,29 punten bij 11 stijgers, 18 dalers en 1 onveranderd aandeel. De Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 2.304,79 punten.

Wal-Mart eindigde bovenaan de Dow met een winst van 2 procent tot 45,93 dollar. De aprilverkopen van de detailhandelsgroep overtroffen de eigen prognoses. De omzet steeg 6,8 procent dankzij de verkoop van kledij en paasproducten. Het management rekende op een groei van 4 Ć  6 procent.

Vliegtuigconstructeur Boeing steeg 0,5 procent tot 83,86 dollar na de overname van Aviall, een verdeler van vliegtuigonderdelen. Het is voor Boeing de grootste transactie in meer dan vijf jaar. Boeing betaalt 48 dollar per aandeel, goed voor in totaal 1,7 miljard dollar. Aviall sprong 24,6 procent hoger tot 46,96 dollar.

Level 3 Communications neemt TelCove over en legt daarvoor 1,08 miljard dollar op tafel. Level 3 won 5,9 procent tot 5,72 dollar.

JDS/KL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud