Wat brengt de spaarrekening van uw kind op?

Eigen aan de baby- en jongerenspaarrekening is dat de bank een hogere rente aanbiedt dan op haar klassieke spaarrekeningen.

(netto) - Het fiscale voordeel dat geldt voor de gewone spaarrekening is ook van toepassing op de jongerenspaarrekening. Ook voor die spaarrekening zijn de rente-inkomsten vrijgesteld van 15 procent roerende voorheffing als die rente-inkomsten dit jaar niet hoger zijn dan 1.660 euro. Het bedrag boven dat plafond wordt belast aan 15 procent. De rente die zoon of dochter ontvangt, is dus een nettorente. Dat in tegenstelling tot de rentevergoeding die uw kinderen op een zicht- en/of termijnrekening ontvangen. Daar gaat het om een brutorente omdat de fiscus al 15 procent roerende voorheffing afhoudt van de rente.

Commercie

Typisch voor de jongerenrekeningen is dat banken er commerciële gestes en kortingen aan koppelen. De bank zal bijvoorbeeld zelf een bedrag bijstorten als u een pamperrekening of jongerenrekening opent of kan kortingen bieden voor een gsm-abonnement, festivals en andere activiteiten die jongeren aanspreken. Door de talrijke verschillende voordelen is het niet makkelijk om het aanbod aan rekeningen voor minderjarigen met elkaar te vergelijken.

Doorslaggevend is de rente die uw kind verdient op zijn of haar rekening. Die rentevergoeding zal uiteindelijk bepalen over hoeveel spaarcenten zoon- of dochterlief op latere leeftijd zal kunnen beschikken.


Prijsbrekers

Het is goed om weten dat zoon of dochter op een jongerenrekening een hogere spaarrente kan verdienen, maar dat betekent niet dat men enkel aandacht mag hebben voor de banken die uitpakken met een jongerenrekening. Rabobank.be en ABN AMRO bijvoorbeeld hebben geen specifieke jongerenrekening (met bepaalde commerciële voordelen), maar geven ook aan jongeren hun hoge basisrente van 4 procent, de hoogste basisrente op de Belgische spaarmarkt. Die hoge basisrente geldt eveneens voor spaarrekeningen die u al vanaf de geboorte opent. Bovendien is er geen minimumbedrag verschuldigd om van de hoge basisrente te genieten. Naast die basisrente bieden beide banken nog een minieme aangroei- of getrouwheidspremie van 0,01 procent aan.

Ook bij Record Bank, die eveneens 4 procent basisrente geeft, strijkt uw minderjarig kind de hoge basisrente op als u daar voor hem een klassieke spaarrekening opent. Voorwaarde is wel dat de storting minimum 5.000 euro bedraagt en dat u ook een zichtrekening bij de bank opent. De 4 procentactie van Record Bank loopt tot 29 februari 2008. Daarnaast biedt die bank een specifieke jongerenrekening aan met een langdurige basisrente van 1,75 procent en een getrouwheidspremie van 1 procent.

Het voorbeeld van die prijsbrekers leert dat het zeker de moeite loont om ook bij kleinere banken te informeren naar de rentevergoeding die een spaarrekening voor uw kind kan opleveren.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud