Hoe zoek ik beleggingsfondsen?

 

In de databanken van Tijd.be zitten meer dan 6.200 beleggingsfondsen. Via de Fund Finder kan u slim deze fondsen vergelijken en selecteren. Bovendien vindt u op een makkelijke manier de intrinsieke waarde van deze Belgische en internationale fondsen.

Elke goede belegging begint met hetzelfde basisidee: ken uzelf. Enkel als u weet hoeveel risico u wilt en kan lopen, kan u bepalen naar welk type fondsen uw voorkeur uitgaat. Wie heel weinig risico wil, zal bijvoorbeeld kiezen voor een monetair fonds.

Andere beleggers hebben iets concretere beleggingsideeën en weten precies waarin ze willen beleggen, bijvoorbeeld in Belgische aandelen. Beide type beleggers kunnen met de Fund Finder het risico aflijnen door ofwel op activaklasse (aandelen, obligaties, garantie) te gaan zoeken, ofwel op categorie (Belgische aandelen).

Stel dat u op zoek bent naar een Belgisch aandelenfonds. U kan best zoeken op naam (Fortis, Dexia,...) of ISIN-code. De ISIN-codes staan meestal op de bankafschriften vermeld.

Nadien krijgt u dan in de Fund Finder een lijst van zo'n 65 fondsen. De fondsen zijn gerangschikt op 'aantal kronen' met de 3 kronenfondsen bovenaan.

Vervolgens kan u uw zoekopdracht verfijnen aan de hand van volgende drie tools:

Tabellen

Uw zoekresultaat wordt weergegeven in een tabel De tabel bevat verschillende tabs waarin de kenmerken van de fondsen zijn ondergebracht.

Via de tab 'Rendement' krijgt u een overzicht van de rendementen over verschillende periodes voor alle fondsen in de lijst. Een fonds dat de hoogste return haalt op 1 jaar is niet noodzakelijk het beste fonds. Kijk ook hoe de fondsen over 2, 5 en 10 jaar presteren ten opzichte van hun sectorgenoten. Als u op de kolomnaam klikt, kan u de fondsen eenvoudig rangschikken volgens hun rendement over de andere periodes.

Ook de andere tabs zijn nuttig:

  • In de tab 'Kosten' kan u de toetredings- en beheerkosten van de verschillende fondsen vergelijken.
  • De tab 'Volatiliteit' geeft een overzicht van het risico van de fondsen.

GrafiekenDe fondsen kunnen ook grafisch vergeleken worden (door rechtsbovenaan op 'Chart' te klikken). In de grafiek geeft de X-as de volatiliteit (risico) en de Y-as het rendement weer. Dat betekent dat de fondsen die in het kwadrant linksboven liggen, de fondsen zijn met het hoogste rendement en het laagste risico. Elke bol vertegenwoordigt een fonds. U kan de grafiek bekijken over verschillende periodes.

U kan uw zoekopdracht verfijnen door op 'Filter' te klikken. Stel dat u de zoekopdracht verfijnt tot fondsen met 2 of 3 kronen, dan krijgt u een beperkter aantal fondsen. De lijst wordt ook in de tabel onder de grafiek verfijnd volgens uw zoekopdracht.

FondsfichesWie op basis van de voorgaande twee punten tot een selectie van een aantal fondsen is gekomen, kan nog bijkomende informatie gaan zoeken in de fondsfiche.

Die verkrijgt u door te dubbelklikken op het fonds in de tabel of de grafiek. In de fiche staan alle fundamentele gegevens, waaronder ook de prestaties en de samenstelling.

Als u op de tab 'Rendementen' gaat staan, en vervolgens 'Relatieve rendementen' kiest, krijgt u de prestatie van het fonds te zien ten opzichte van de sectorgenoten. Daarbij kan u nagaan hoe regelmatig de prestatie van het betreffende fonds is geweest tijdens de voorbije jaren.

Opgelet:

De Tijd heeft er voor gekozen het fondsenaanbod in de krant en op de site te stroomlijnen. Dit kan tot gevolg hebben dat sommige fondsen uit ons aanbod verdwenen zijn. Onze excuses voor het mogelijke ongemak.

Heeft u nog verdere vragen, contacteer onze lezersservice via het contactformulier.

Opmerkingen