Belg zijn is verkeerd criterium om migranten stemrecht toe te kennen

(tijd) - Fatna Lagnaui (34) is als alleenstaande jonge vrouw met een eigen koffiehuis een beetje een buitenbeentje in de Marokkaanse gemeenschap in dit land. Fatna spreekt perfect Nederlands en is helemaal aangepast aan de Belgische maatschappij. Toch is Fatna geen Belgische en ze is ook niet van plan dat te worden. "Ik zou graag stemmen, maar ik vind de Belgische nationaliteit bezitten een totaal verkeerd criterium om mensen al dan niet te laten stemmen", zegt Fatna.

Fatna Lagnaui werd 34 jaar geleden in Marokko geboren. Ze kwam samen met haar ouders naar ons land toen ze een paar maanden oud was. "We zijn in Boom gaan wonen en daar heb ik een gelijke start genomen met alle andere Belgische kinderen", zegt Fatna. "Ik ben samen met mijn Belgische buren opgegroeid en naar school geweest. Thuis heb ik van mijn ouders de Marokkaanse cultuur meegekregen, op school en van mijn vriendinnen de Belgische. Ik spreek zowel Nederlands als Marokkaans." Na het einde van haar studies ging Fatna uit werken en op dit moment baat ze in Boom een broodjeszaak uit waar Belgen en Marokkanen komen. "Zonder pretentie denk ik dat ik mag zeggen dat ik hier perfect geïntegreerd ben in de samenleving", zegt Fatna.

Ondanks het feit dat ze voor het oog van de buitenwereld perfect geïntegreerd is in de Belgische samenleving, heeft Fatna Lagnaui nog altijd de Marokkaanse nationaliteit en voelt ze ook helemaal niet de behoefte om Belg te worden. En dus mag ze in ons land ook niet stemmen. "Mijn broers en mijn zus zijn de voorbije jaren allemaal Belg geworden uit praktische overwegingen", zegt Fatna. "Zelf blijf ik liever Marokkaanse. Als je me vraagt waarom, moet ik het antwoord schuldig blijven. Overtuigende, logische argumenten heb ik niet voor mijn keuze. Het is iets gevoelsmatigs dat ik niet kan uitleggen. Ik wil gewoon blijven wat ik was toen ik geboren werd omdat ik vind dat dat bij mijn persoonlijkheid hoort. Zal ik door Belg te worden een ander of beter mens worden? Neen toch. Trouwens, zelfs als ik Belg word, zal ik in de ogen van de mensen toch altijd een Marokkaanse blijven omdat ik er nu eenmaal zo uit zie." Fatna voelt zich ondanks haar Belgische opvoeding diep van binnen nog altijd Marokkaanse. "Hier in België voel ik me thuis en als ik met vakantie ga, krijg ik heimwee naar mijn vrienden hier. Toch ben ik er nu al zeker van dat ik in Marokko begraven wil worden. Nochtans ben ik waarschijnlijk veel beter geïntegreerd in België dan veel andere migranten die wel Belg zijn geworden."

Volgens Fatna worden veel migranten net als haar broers en zus Belg uit praktische overwegingen. "Ik zou het ook doen als ik door Marokkaanse te blijven hier in België onoverkomelijke administratieve problemen zou krijgen, maar dat is niet zo. Als ik op reis ga, moet ik misschien wel wat meer moeite doen om aan een visum te raken dan als ik de Belgische nationaliteit zou hebben, maar dat heb ik er graag voor over." Volgens Fatna Lagnaui is de discussie over nationaliteit een valse discussie. "Mensen lijken te denken dat migranten die Belg worden als bij toverslag geïntegreerd worden in de maatschappij. Dat is klinkklare onzin, natuurlijk. Trouwens, laten we een kat en kat noemen. Aan wie ergeren de autochtone Belgen zich het meest? Dat is aan de migrantenjongeren die op straat in groep rondhangen. Wel, dat zijn bijna allemaal Belgen, want ze zijn hier geboren."

Fatna vindt dat zij, net als alle andere immigranten die zich ons land geïntegreerd hebben, het recht zou moeten hebben te stemmen. Belg of niet. "Ik begrijp niet waarom het hebben van de Belgische nationaliteit het criterium bij uitstek zou moeten zijn om iemand stemrecht toe te kennen en te laten meebeslissen over het beleid van de gemeente. Volgens mij zou iedere migrant, ongeacht welke nationaliteit hij heeft, stemrecht moeten krijgen. Ik zou wel een aantal andere, veel meer praktische regels stellen om te mogen stemmen: zo vind ik dat iemand ten minste 20 jaar in België moet wonen om hier te kunnen stemmen, dat hij of zij het Nederlands of Frans perfect onder de knie moet hebben en dat hij of zij moet kunnen aantonen dat hij of zij meedraait in de maatschappij. Belg worden is de dag van vandaag heel makkelijk geworden omdat de wet zo soepel is. Zich als migrant integreren in de Belgische maatschappij is veel minder gemakkelijk. Ik vraag u: heeft een Marokkaan die Belg is geworden uit praktische overwegingen maar geen woord Nederlands of Frans spreekt meer recht om te stemmen dan ik? Heeft een EU-burger die hier twee jaar woont en totaal afgesloten woont van de Belgische maatschappij meer recht om hier te stemmen dan ik? Sorry, maar ik vind van niet, integendeel zelfs. Zelf zou ik heel graag stemmen en ik zou dat ook bewust doen, maar als ik er Belg moet voor worden, dan hoeft het voor mij niet."

ME

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud