Belgen geven steeds meer euro's uit

De Belgen gaven donderdag al meer euro's uit. Een op vijf betaalde in euro. Toch blijft de meerderheid zijn franken uitgeven, waardoor de winkels nog altijd het gevoel hebben voor wisselkantoor te spelen. Niettemin remt de euro de consument niet echt af. De elektronische betalingen nemen naar verluidt alleen bij de kleinhandelaars wat toe.

Donderdag betaalde 20 procent van de Belgen al in euro. De dag voordien was dat nog maar 10 procent. Dat blijkt uit een enquête van de Unie voor Zelfstandige Ondernemers (Unizo). De winkels moesten dus nog altijd meer euro's uitgeven dan ze ze zelf ontvingen. Toch hebben de meeste handelaars volgens Unizo nog steeds voldoende euro's in kas. Maar ze betreuren wel dat de consument de winkel als een wisselkantoor gebruikt.

Bij de super- en hypermarkten van Carrefour is de tweede eurodag opnieuw vlot verlopen. Door de inzet van 630 eurostewards en 20 procent meer personeel waren er nauwelijks langere rijen aan de kassa. De verwachte toename van de elektronische betalingen bleef daarentegen uit. 'Iedereen wil blijkbaar zo vlug mogelijk zijn Belgisch geld kwijt. Op een normale dag wordt zo'n 55 procent van de aankopen met een kaart betaald. Woensdag was dat 10 procent minder', zegt Roland Vaxelaire, gedelegeerd bestuurder van Carrefour België. Volgens Unizo namen de elektronische betalingen in de kleinhandel wel toe. Vooral Proton zou er in de lift zitten.

De euro heeft bij Carrefour overigens geen rem op de aankopen gezet. 'In vergelijking met vorig jaar behaalden we een betere omzet', aldus Vaxelaire.

De banken kregen donderdag opnieuw opvallend meer cliënten over de vloer. De cliënten van Fortis Bank haalden zo'n 105 miljoen euro uit de geldautomaten eigen aan de bank en vroegen ruim 91 miljoen euro aan de bankloketten, goed voor een totaal van 196 miljoen euro. Op een gewone dag keert Fortis Bank normaal ongeveer 74 miljoen euro uit. GA/SaS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud