Justitie ten strijde tegen namaaksoftware

(tijd) - Het ministerie van Justitie maakt een prioriteit van de strijd tegen softwarepiraterij. Dat zegt Christophe van Vaerenbergh, een medewerker van de federale minister van Justitie, Marc Verwilghen. Justitie wil vertegenwoordigers van de sector en de betrokken overheidsdiensten op korte termijn rond de tafel krijgen om het probleem in kaart te brengen en oplossingen voor te stellen.

Het illegaal kopiëren van software voor bedrijven kostte de sector in 2000 wereldwijd 12,89 miljard euro, aldus cijfers van de belangenorganisatie Business Software Alliance (BSA). In België beliep het geraamde omzetverlies dat jaar ongeveer 87 miljoen euro. In ons land installeren bedrijven één softwarepakket op drie illegaal. Voor de particuliere markt zijn er geen cijfers, maar het probleem is daar waarschijnlijk nog groter.

"Niettemin wordt er relatief weinig tegen gedaan", zegt Van Vaerenbergh. De BSA leidt in ons land na jaren van veel acties nu een eerder sluimerend bestaan. Dat heeft volgens Ineke Rampart van BSA-lid Microsoft veel te maken met een rechtszaak waarbij de organisatie werd teruggefloten na een campagne met een heuse kliklijn. "In andere landen kan zo'n lijn wel. Nu beperkt de BSA zich tot sensibilisering", aldus Rampart.

Volgens Van Vaerenbergh zijn er wel initiatieven van producenten, treedt de douane wel eens op of komt de politie in actie. "Maar er is geen globaal beleid. Ieder doet zijn ding in zijn hoekje."

Daar wil Justitie verandering in brengen. "Het is de taak van de minister van Justitie om criminaliteit in kaart te brengen en op te sporen. Maar onze belangrijkste bekommernis is dat er economische belangen worden geschaad. Daar lijdt ook de overheid onder omdat er bijvoorbeeld BTW wordt ontdoken." Niet de kleine gebruikers worden geviseerd 'wel degenen die het op bijna industriële schaal doen.'

Justitie wil nog komend voorjaar betrokkenen uit de sector maar ook uit de overheid (politie, douane, gerecht...) bij elkaar brengen om een zicht te krijgen op het probleem en oplossingen te formuleren. Dat kan mogelijk leiden tot het aanpassen van de wetgeving. Zo heet de procedure voor inbeslagname onvoldoende soepel te zijn. Volgens Van Vaerenbergh kan de aanpak worden uitgebreid naar andere sectoren die lijden onder namaak.

De informatica-eenheid van de federale politie vindt het een goede zaak dat Justitie een prioriteit wil maken van softwarepiraterij. "Maar dan moet de minister ook meer mensen ter beschikking stellen. We treden enkel op na klachten. We hebben geen tijd om zelf op zoek te gaan", luidt het bij de eenheid.

BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud