Advertentie

Kinepolis onzeker over opening bioscoop in Nederland

(tijd-nieuwslijn) - We kunnen niet langer vooruitkijken naar wanneer ons product op de Nederlandse markt komt. Diemen en Tilburg staan nog ergens op een lijst. Hopelijk komt daar ooit een megabioscoop. Dat zegt Jan Staelens, algemeen directeur van Kinepolis.

Staelens deed die uitspraken in een interview met Het Financieele Dagblad.

Bioscoopgroep Kinepolis wilde in 1998 al een megabioscoop openen in Diemen en in 2000 in Tilburg. Daarnaast had de Belgische groep nog plannen voor een opening in onder meer Heerlen, Apeldoorn, Leidschenveen en Roermond. De onderhandelingen hierover zijn inmiddels gestopt. Enkel de plannen voor Tilburg en Diemen blijven voorlopig overeind.

Dat Kinepolis de expansieplannen voor de Nederlandse markt moest opbergen, heeft volgens Staelens naast financiele aspecten alles te maken met de Nederlandse wetgeving. "Nederland heeft een subtiel systeem om de eigen markt te beschermen", zo luidt het. "De procedures zijn oneindig en onuitputtelijk in creatieve mogelijkheden voor concurrenten om de plannen te stoppen. Dat kost ons veel geld".

Nog volgens Kinepolis kennen de traditionele bioscoopuitbaters in Nederland de wet inmiddels zo goed dat ze ook gebruik weten te maken van de wet om de Belgen een voet dwars te zetten. Dat is volgens Kinepolis onder meer het geval in Tilburg en in Diemen. In Tilburg bijvoorbeeld heeft concurrent Minerva een bezwaarschrift ingediend tegen een milieueffectenrapport van Kinepolis. De groep, die reeds een bioscoop heeft in de binnenstad, heeft zelf plannen voor een extra multiplex. De gemeenteraad van Tilburg heeft Minerva in het gelijk gesteld, waardoor een lange procedure werd opgestart. "In Tilburg zijn we nu net zover als acht jaar geleden in Diemen toen we daar met de procedures startten", zegt Staelens. In Diemen botste Kinepolis tegen concurrent Pathé aan die liet weten "verder te gaan totdat de mogelijkheden om de bioscoop in Diemen tegen te houden uitgeput zijn".

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud