LHSP: De Post wou half miljard euro investeren in SofIA-project

LHSP en KBC kondigen op 21 juni 2000 via een teleconferentie hun gezamenlijk project aan voor spraakgestuurd internet. KBC-topman Remi Vermeiren zegt dat de bank 100 miljoen dollar wil investeren in het ambitieuze project. In ruil krijgt de bank een belang van 49 procent in een nieuwe op te richten joint venture. Het nieuwe bedrijf wil 3 miljoen toestellen voor spraakgestuurd internet aan de Belgische huisgezinnen slijten. Meer details kunnen LHSP en KBC dan nog niet kwijt.

Het boek 'De L&H Files' van René De Witte, Luc Van Aelst en Luc Van Peteghem toont aan de onverwachte teleconferentie niet dient om te informeren maar om De Post en de federale minister van Overheidsbedrijven en Telecommunicatie een signaal te bezorgen. Een signaal dat LHSP en KBC ook zonder De Post doorgaan met het project rond spraakgestuurd internet.

De Post en LHSP komen op 2 mei 2000 immers overeen een Belgische joint venture op te richten met een maatschappelijk kapitaal van 918 miljoen dollar. De Post brengt 450 miljoen dollar of een half miljard euro in. De joint venture zou de Belgische poot worden in het internationale SofIA-verhaal. Ook KBC wou met LHSP in zee gaan. De bank berekende dat LHSP bij het welslagen van SofIA 50 miljard dollar waard was.

Ondanks de afspraken over het confidentiele karakter van het SofIA-project zet De Post soortgelijke plannen op met IT-giganten Microsoft en Compaq. In opdracht van De Post bekijkt het onderzoeksbureau McKinsey ondertussen de SofIA-plannen. McKinsey adviseert De Post niet toe te treden tot het project.

Op 21 juni 2000 komen LHSP en KBC te weten dat Frans Rombouts, topman van De Post, daags nadien in het zakenblad Trends een samenwerking zou ontvouwen tussen De Post en Microsoft. De samenwerking krijgt de naam Postnet en lijkt nogal sterk afgekeken van de SofIA-plannen.

Inderhaast beleggen LHSP, ziedend over het verraad van De Post, en KBC een persconferentie via de telefoon.

'De L&H Files/Lernout & Hauspie: Het verhaal en de geheimen' - René De Witte, Luc Van Aelst en Luc Van Peteghem - Uitgeverij Lannoo.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud