Peronist Duhalde verkozen tot president van Argentinië

De peronistische senator Eduardo Duhalde is woensdag verkozen tot president van Argentinië. Hij kreeg 262 stemmen van het Congres. 21 congresleden stemden tegen, 18 onthielden zich. Hij blijft aan tot in december 2003, in vervanging van Adolfo Rodriguez Saà die zondag aftrad.

Het nieuwe Argentijnse staatshoofd heeft onmiddellijk de eed afgelegd voor de twee kamers van het land die in plenaire zitting waren samengebracht.

"Mijn bedoeling is vanaf vandaag om eindelijk komaf te maken met een failliet model dat de meerderheid van onze bevolking in de totale ontmoediging gestort heeft. Ik wil de basis leggen van een nieuw model dat het land in staat moet stellen om de productie terug op te starten, het werk van de Argentijnen naar waarde weet te schatten en de rijkdom op een meer rechtvaardige manier moet kunnen verdelen", zei de zestigjarige Duhalde in zijn eerste toespraak als president.

Hij gaf ook toe dat de Argentijnse staat "geen enkele peso" meer heeft om de afbetaling van zijn schulden na te komen, noch de betaling van de lonen en pensioenen. Hij duidde de koppeling van de Argentijnse peso aan de Amerikaanse dollar aan als grote schuldige van de huidige economische crisis. Hij zou met dat systeem komaf maken. 40% van de 15 miljoen Argentijnen zijn volgens Duhalde in de armoede beland.

De nieuwe president zei ook nog dat het land nood zal hebben aan het begrip van de internationale gemeenschap en liet verstaan dat hijzelf geen kandidaat zou zijn voor de presidentsverkiezingen van 2003.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud