Taliban in Kandahar geven zich over

Hamid Karzai, de Pathaanse leider die door de Afghanistan-conferentie in Bonn aangeduid is als toekomstig premier, zegt met de Taliban een overeenkomst te hebben bereikt omtrent de overgave. Het bericht wordt door de Taliban bevestigd.

Karzai zegt dat hij aan de "gewone Taliban-strijders" algemene amnestie heeft verleend, maar hun opperste leider, de mollah Mohammed Omar, moet openlijk afstand doen van het terrorisme. "Als hij dat niet doet, is zijn veiligheid niet gewaarborgd", verklaarde Karzai, die evenwel niet wist waar Omar of de door de VS-gezochte Osama bin Laden zich bevinden. De Arabische Taliban-strijders, die door Karzai als criminelen werden aangeduid, zullen ter verantwoording worden geroepen. De overeenkomst moet vrijdag ingaan.

Een hoge verantwoordelijke van de Taliban bevestigde dat de islamitische milities hun laatste bolwerk in het zuiden van het land opgeven. Het akkoord houdt in dat "de Taliban de stad vreedzaam overdragen aan de stamoudsten van de streek en dat het leven en veiligheid van hun leiders verzekerd zijn", verklaarde Abdul Salam Zaeef, de voormalige ambassadeur van de Taliban in Pakistan, aan CNN.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud