Unizo bezorgd over bevoorrading handelaars

(tijd) - Het is zorgwekkend dat nu al 30 procent van de handelaars problemen ondervindt met de herbevoorrading bij de banken, zegt Luc Ardies van Unizo. De vereniging van zelfstandige ondernemers wil dat de bankautomaten ook biljetten van 5 en/of 10 euro verdelen. KBC Bank reageert en stelt dat het twee maanden zou duren om de automaten nu aan te passen zonder dat er technische risico's plaatsvinden.

Unizo blikt grosso modo tevreden terug op de overgang naar de chartale euro. "55 procent van de klanten bij zelfstandige winkeliers betaalt met euromunten en -biljetten. 83 procent van de winkeliers heeft de overgang naar de chartale euro kunnen klaren zonder extra personeel en 77 procent zegt dat de overgang tot dusver gemakkelijker is verlopen dan verwacht", meldt Luc Ardies, bij Unizo verantwoordelijk voor de winkelsector.

"Cijfers van de Economische Inspectie leren ook dat de euro slechts geleid heeft tot een gemiddelde prijsstijging met 1,5 procent , en niet met 7 procent zoals Test-Aankoop beweert." De socialistische vakbond ABVV waarschuwde gisteren wel voor prijsontsporingen.

Toch is het volgens Unizo niet allemaal koek en ei. De vereniging klaagt het hoge Belgische BTW-tarief aan dat de Belgische prijzen minder concurrentieel maakt. Maar ze maakt zich vooral zorgen over de herbevoorrading van de winkeliers. "Van de 30 procent die zich reeds bij de bank herbevoorraad hebben, ondervond 30 procent problemen. Die problemen hebben betrekking op lange wachtrijen, maar ook zijn er in bepaalde bankfilialen reeds tekorten aan biljetten van 5 en 10 euro", meldt gedelegeerd bestuurder Kris Peeters.

Peeters roept de banken op via de automaten niet alleen de biljetten van 20 en 50 euro te verdelen, maar ook die van 5 en 10 euro. Fortis Bank, KBC Bank, Artesia en Dexia melden echter dat ze dat technisch gezien niet kunnen en merken op dat er aan de loketten wel probleemloos coupures van 5 en 10 euro kunnen worden afgehaald. "Bovendien snappen we de kritiek niet. Toen de automaten voordien ook alleen maar de biljetten van 1.000 en 2.000 frank verdeelden, roerde Unizo zich niet", merken enkele bankiers op.

De BBL kan via haar selfbanks wel biljetten van 5 euro verdelen. 'Bij een vijfde van de afhalingen zitten er ook biljetten van 5 euro bij, meldt een woordvoerster.

Ondertussen meldt de Europese Commissie dat gemiddeld bijna driekwart van de contante verrichtingen in de eurozone volledig met eurogeld gebeurt. In alle eurolanden gebeurde maandag al meer dan 60 procent van de contante betalingen in euro. De Commissie verwacht dat de automaten die met munten werken, pas in de tweede helft van januari allemaal op euro overgeschakeld zullen zijn.

De Europese Centrale Bank (ECB) liet gisteren weten dat het aantal nationale bankbiljetten in omloop tijdens de eerste week van januari met 18 procent zakte, tot 220,7 miljard euro op maandag. De ECB roept op de euromunten van de minikits te gebruiken om een tekort aan wisselgeld te vermijden.

DM/JL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud