Weerbericht voor dit weekend: koud maar droog

Stijgende barometers geven de aanwezigheid van een krachtig hogedrukgebied aan. Het hoog met kern over Duitsland en Polen zal het weerbeeld domineren en stuurt droge, maar koude continentale lucht via een oostelijke luchtstroming naar onze streken.

Vandaag wordt het een vrij zonnige, maar toch wel koude dag. Plaatselijke mistbanken trekken in de loop van de dag op, waardoor nagenoeg overal de zon tevoorschijn kan komen. Af en toe zijn er ook enkele wolkenvelden en hier en daar kan het nevelig blijven. Ondanks de zon blijft het kwik ondermaats. Na een ochtend met algemene vriestemperaturen, tussen -5 graden in de Ardennen en -1 of -2 graden in Vlaanderen, komen de maxima slechts uit op gemiddeld 4 graden. In de Ardennen klimt het kwik nauwelijks boven het vriespunt. Er waait daarbij een meest zwakke oost- tot zuidoostenwind, windkracht 2.

Vannacht volgt er opnieuw een flinke afkoeling. Er komen weinig of zelfs geen wolken voor aan een schitterende sterrenhemel, waarbij reeds in de avond het kwik tot onder het vriespunt kan duiken. De minima komen uiteindelijk uit op waarden tussen -2 en -4 graden in Laag- en Midden-België en rond -7 graden in de Hoge Venen. De wind waait zwak, kracht 2, uit het oosten of het zuidoosten.

Onder impuls van het krachtige hoog, dat later op de week positie kiest over de Noordzee, wordt er aanhoudend koude lucht aangevoerd. Zwakke storingen naderen in het begin van de week onze streken, maar zouden slechts enkel voor meer bewolking zorgen met nauwelijks enige neerslag.

Zondag, na een erg koude ochtend met algemene lichte en in de Ardennen matige vorst, maakt plaatselijke nevel al vlug plaats voor zonnig weer. Er komen enkele wolkenvelden opzetten, die na de middag en vooral in het oosten talrijker aanwezig zullen zijn. De maxima liggen tussen 2 en 5 graden.

Maandag, na algemene vriestemperaturen, kan het kwik klimmen tot waarden tussen 3 en 5 graden. Vooral in het oosten zijn wolkenformaties soms talrijk aanwezig, elders is er geregeld wat zon. Het blijft evenwel droog, maar er waait een schrale oostelijke wind.

Dinsdag wisselen zonnige perioden en wolkenvelden elkaar af. Het blijft vrij koud met maxima tussen 3 en 5 graden en er waait aanhoudend een schrale oostelijke wind. Ook de volgende dagen blijft het overwegend droog, maar vrij koud met algemene nachtvorst.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud