Weerbericht voor vrijdag 7 december: begin van een koude periode

De kern van hogedruk boven West-Europa is in verbinding getreden met het Russische hogedrukgebied. Hierdoor draait de stroming langs de zuidflank van dit gecombineerd hogedrukgebied naar het oosten en stroomt er gevoelig koudere lucht tot over onze regio door.

Na het optrekken van de ochtendnevel en -mist, blijft het droog. In de oostelijke landshelft overheerst de bewolking. Slechts sporadisch komen daar opklaringen voor. Pas in de loop van de namiddag worden de opklaringen daar breder.

In het westen van het land komen er van in de ochtend flinke opklaringen voor. Al komen er ook talrijke wolkenformaties voor. De wind waait zwak tot hooguit matig uit oostelijke richting. Uit deze sector komt er dan ook een transport van koude lucht op gang. De middagtemperatuur reikt niet hoger dan 5 of 6 graden in Vlaanderen en 2 à 3 graden in de Ardennen.

Vannacht worden de opklaringen vooral in Laag- en Midden-België breed. In de oostelijke gebieden blijft de bewolking aanwezig, al komen er daar ook opklaringen voor. In deze opklaringsgebieden koelt het ook af. De temperatuur daalt overal (ook aan zee) tot onder het vriespunt. In Vlaanderen schommelen de minima rond -1 of -2 graden. In de Ardennen daalt het kwik tot 5 graden onder het vriespunt. Tegen de ochtend ontstaat er nevel en mist.

Zaterdag neemt een grijze start door nevelslierten en/of mistbanken. Eens dit ochtendgrijs opgeruimd is blijft het droog en komt de zon tevoorschijn. De maxima liggen rond 5 graden bij een zacht briesje uit het oosten.

Zondag moet er nevel verdwijnen alvorens de zon opnieuw haar opwachting maakt. In het noordoosten komt er tijdelijk meer bewolking voor, maar het blijft droog bij maxima rond 4 graden.

Maandag verandert er weinig of niets. Na lichte nevel tijdens de eerste uren van de dag wisselen nadien zonnige periodes

en wolkenvelden elkaar voortdurend af. Het blijft droog bij middagtemperaturen in de buurt van 4 graden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud