Beleggers bejubelen betere economische vooruitzichten

De NAPM-index over de vooruitzichten van de Amerikaanse aankoopdirecteurs in de dienstensector, bereikte in november 51,3 punten. Economen hadden slechts een licht herstel ten opzichte van het dieptepunt van 40,6 punten in oktober voorspeld. Een cijfer boven 50 punten wijst op een nakend herstel.

Het is al de vierde indicator deze week die aangenaam verrast. Ook de NAPM-index over de verwerkende nijverheid nam in november sterk toe. De bouwuitgaven stegen onverwacht in oktober en de Amerikaanse gezinnen gaven in die maand 2,9 procent meer uit. Steeds meer beleggers geloven daarom dat de economie in de Verenigde Staten uit het dal klimt.

Topstrateeg Steven Wieting van zakenbank Salomon Smith Barney verhoogde voor het eerst in twee jaar zijn winstvooruitzichten voor de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Volgens Wieting mogen de doemscenario's die na de terreuraanslagen van 11 september opdoken, naar de prullenmand.

Samen met het positieve macro-economische nieuws, kwamen er gunstige berichten uit de technologiesector. Nadat topman John Chambers van netwerkgigant Cisco Systems dinsdagavond had gezegd dat de bestellingen vorige maand meevielen, stelde Larry Ellison van softwaregroep Oracle de beleggers gerust. Volgens Ellison stabiliseert de situatie zich en kan Oracle in 2002 opnieuw meer winst voorleggen. De sector kreeg ook hulp uit Korea. Twee Koreaanse chipfabrikanten verhoogden hun prijzen omdat ze de vraag zien aantrekken.

De Dow Jones sloot de dag 2,23 procent hoger op 10114,36. De index sloopte voor het eerst in drie maanden opnieuw de grens van 10.000 punten. De technologie-index Nasdaq Composite brak met een klim van 4,27 procent de barrière van 2.000 punten.

In Europe eindigde de Euro Stoxx 50-index 3,6 procent hoger. De Bel20 beperkte de winst tot 0,8 procent.

De obligatiemarkten waren de grote verliezers. Beleggers verkochten massaal vastrentende producten om de beurstrein niet te missen. Europa's belangrijkste langetermijnrente, die van Duitsland, steeg met 17 basispunten. Dat was de grootste stijging sinds oktober 1998 SM

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud