Belgische bestuurders Glaverbel verwerpen bod Asahi

(tijd) - De raad van bestuur van de Belgische vlakglasgroep Glaverbel gaat zijn aandeelhouders aanbevelen in te gaan op het uitkoopbod van het Japanse Asahi Glass. De onafhankelijke bestuurders, onder wie ex-Glaverbel-topman Bodson, en het management, onder wie gedelegeerd bestuurder Willame, vinden het bod echter te laag en geven op die manier een tegengesteld signaal aan de aandeelhouder. Beide adviezen worden opgenomen in het prospectus.

De raad van bestuur van Glaverbel gaat dinsdag aan de Commissie voor het Bank en Financiewezen (CBF) een positief advies geven over het openbaar overnamebod van de Japanse glasproducent Asahi. Asahi, dat 55 procent van de Glaverbel-aandelen bezit, bracht op 19 december een openbaar bod uit van 145 euro per aandeel op de resterende aandelen. Dat komt overeen met een koers-winstverhouding in 2001 van 7,3, laag in vergelijking met vaak slechter presterende concurrenten. In de elfkoppige raad van bestuur was er echter geen eensgezindheid over het advies. De zes Japanse vertegenwoordigers van Asahi, onder wie Glaverbel- én Asahi-voorzitter Shinya Ishizu, schaarden zich uiteraard achter het advies. Gedelegeerd bestuurder Luc Willame en financieel directeur Yves Schoonejans van Glaverbel en de onafhankelijke bestuurders Herman Daems (GIMV), Philippe Bodson (ex-Glaverbel-topman) en Michel Delloye (Industrielle des Cytises) gingen niet akkoord met de aangeboden prijs. Ze zullen een eigen advies voorleggen aan de CBF op basis van bevindingen van het adviesbureau Deminor, dat een eigen waardering van Glaverbel becijferde.

De onafhankelijke bestuurders hadden in december al laten horen dat ze het bod van Asahi te laag vonden. De door Glaverbel bestelde 'fairness opinion' van zakenbank Petercam kon die bestuurders niet op andere ideeën brengen. Petercam gaf, zoals verwacht, een positief advies over het bod.

Maar ook gedelegeerd bestuurder Luc Willame vond de biedprijs van Asahi te laag. 'Het is toch min of meer normaal dat er een verschil van visie is over de waarde van het aandeel', zegt Willame. 'De 50 procent premie bovenop de gemiddelde koers van de laatste 3 tot 6 maanden vinden we positief, maar volgens ons was het aandeel zo onderschat, dat de prijs die Asahi biedt nog aan de lage kant is. We werken aan een succesvol businessplan en volgens ons onderkent Asahi het potentieel van Glaverbel niet 100 procent.' Welke prijs per aandeel hij voor ogen heeft, wil Willame niet zeggen. Dat het negatieve advies zijn positie aan de top van het bedrijf in gevaar kan brengen en mogelijk tot een vertrouwenscrisis kan leiden tussen hem en het moederbedrijf, weerlegde hij. 'Ik heb enkel kritiek op de valorisatie van het bedrijf. Er is een verschil tussen mijn functie als bestuurder en die als toekomstig topman van de vlakglasdivisie van Asahi wereldwijd.'

Bodson weigert ook het woord vertrouwenscrisis in de mond nemen. 'Laat er geen verwarring bestaan. We vinden het bod gewoon te laag en geven dat aan de CBF mee. Die heeft dan 30 dagen de tijd om zich uit te spreken over het bod.' Dat daarmee een signaal werd gegeven aan de minderheidsaandeelhouders om niet op het bod in te gaan, wil Bodson evenmin gezegd hebben. 'Ik wil me daarover niet uitspreken. Ik denk dat die conclusie te snel is. Vraag is: willen ze het risico nemen om niet te verkopen? Wat als Asahi geen uitrookbod doet, Glaverbel van de beurs haalt en ze blijven zitten met een aandeel dat niets waard is?' Over de prijs die hij wel wil, vertelt hij niets. 'We gaan onze analyses afwerken en dan kunnen we beslissen. Het is te vroeg om daar iets over te zeggen.' MDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud