CBF spreekt zich voor einde week uit over Asahi-bod op Glaverbel

BRUSSEL (tijd) - Nog voor het einde van de week spreekt de Commissie voor Bank- en Financiewezen (CBF) zich uit over het prospectus van het openbaar bod van de Japanse groep Asahi op de Belgische vlakglasgroep Glaverbel. De uitspraak laat langer dan verwacht op zich wachten omdat de CBF extra vragen over het bod stelde aan het moederbedrijf Asahi. Ten laatste vandaag komen de antwoorden van Asahi bij de CBF aan.

Het Japanse Asahi Glass bracht op 18 december 2001 een openbaar bod uit op het Belgische vlakglasbedrijf Glaverbel. Asahi biedt 145 euro per aandeel, wat toen overkwam met een premie op de beurskoers van 29 procent. Ondanks de premie vonden het management en onafhankelijke bestuurders de prijs te laag. Hierdoor kreeg het prospectus van het Asahi-bod een positief advies van de raad van bestuur van Glaverbel en een apart advies van de onafhankelijke bestuurders en het management. In het apart advies werd een eigen waardering van Glaverbel becijferd.

Het prospectus ligt nu bij de CBF ter goedkeuring. De CBF, die gisteren bijeenkwam, sprak zich niet uit over het dossier omdat ze nog niet alle informatie had. 'De CBF vroeg Asahi een reactie op de opmerkingen van de onafhankelijke bestuurders en het management. De antwoorden komen ten laatste vandaag bij de CBF aan', zei Luc Willame, gedelegeerd bestuurder van Glaverbel. CBF-voorzitter Edward Cloet verwacht dat de Commissie nog deze week een beslissing neemt op een bijzondere vergadering.

Willame herhaalde nog eens dat het bod een faire deal is maar de geboden prijs de waarde van Glaverbel niet weergeeft. Toch zal Willame ingaan op het bod van Asahi. 'Door het bod wordt Glaverbel een onderdeel van een wereldwijde glasgroep waardoor vooral op onderzoek en ontwikkeling veel synergieën ontstaan.' Hoe groot de synergieën zullen zijn, kon Willame niet zeggen. Wat de productie van glas betref, toch de hoofdactiviteit van Glaverbel, zijn geen synergieën mogelijk omdat glas door het gewicht moeilijk transporteerbaar is.

Een 'reverse takeover' waarbij Glaverbel bijvoorbeeld de auto-onderdelen van Asahi overneemt, waarin door de globalisatie van de auto-industrie wel synergieën mogelijk zijn, is door het management overwogen maar wegens de grootte van de operatie uiteindelijk niet gedaan.

Minstens een grote Belgische institutionele aandeelhouder gaat niet op het bod van Asahi in. Als meer dan 5 procent van de aandeelhouders van Glaverbel niet ingaat op het bod, blijft Glaverbel op Euronext genoteerd. Ook in dat geval komt de operationele fusie tussen Glaverbel en Asahi er, onderstreepte Willame.

Pagina 11

Glaverbel verwachtwinstdaling in 2002

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud