DAT-investeerders richten holding op

De notariële akte voor de oprichting van het financieringsvehikel van de investeerders rond Davignon-Lippens is gisteren verleden. Dat zei een betrokkene in het dossier. Daarvoor werd een 'slapende vennootschap' gebruikt van 'een van de investeerders'. Het maatschappelijke doel werd uiteraard gewijzigd, de naam ook in 'Air Holding' en de nieuwe bestuurders werden aangewezen. Wie dat zijn, wou de bron niet zeggen.

De raad van bestuur van chemiegroep UCB keurde gisteren in elk geval een investering in Air Holding goed voor 2,5 miljoen euro. Eerder al gaven de bestuurders van Tractebel, Electrabel en Fabricom toestemming om deel te nemen aan het project. De raad van bestuur van Solvay besprak gisterenavond de beloofde investering, vrijdag buigen de bestuurders van Bekaert zich over het onderwerp.

Steeds volgens dezelfde bron komt de stuurgroep van investeerders vrijdag opnieuw bijeen om een stand van zaken op te maken. Dan moet duidelijk zijn hoeveel bedrijven hun beloften opzetten in daden. De vier grote banken hebben zich geëngageerd voor 55 miljoen euro, de drie gewesten voor 45 miljoen, een groep van drie bedrijven voor 50 miljoen euro en een 25-tal ondernemingen voor 52,75 miljoen euro.

De volstorting van de 202,75 miljoen euro vindt enkel plaats als de curatoren van Sabena het bod van Air Holding op DAT aanvaarden. DAT is een volle dochter van het failliete Sabena. Bovendien moeten de schuldeisers van het coördinatiecentrum van Sabena (SIC) instemmen met een inbreng van 100 miljoen euro van SIC in DAT. Pas met een minimumkapitaal van 300 miljoen euro is het businessplan van de investeerders voor DAT haalbaar.

Dat plan wordt onderzocht door alle kandidaat-investeerders, waaronder de Participatiemaatschappij Vlaanderen. Vrijdag staat het dossier op de agenda van de Vlaamse regering. Minister-president Patrick Dewael herhaalde gisteren voor het parlement dat de inbreng van de Vlaamse overheid van 24,75 miljoen euro eenmalig is en dat er geen sprake kan zijn van een tweede kapitaalinbreng in een latere fase.

De directie van DAT lanceerde gisteren zijn derde promotiecampagne op rij om de bezettingsgraad op te krikken. Tot 12 december kunnen 29 bestemmingen worden geboekt tegen 200 euro retour, een business class ticket kost 500 euro tot 31 december. DAT trekt zo zijn tarieven systematisch op. Tot 4 december kostte een retourtje in promotie 150 euro, tot 26 november was het 50 euro voor een enkele vlucht.

De federale minister van Financiën, Didier Reynders (PRL), kondigde in de Kamer aan dat hij de briefwisseling van zijn administratie met DAT over fiscale aangelegenheden aan de parlementsleden wil overmaken. Volgens de minister is er geen sprake van een echte ruling voor DAT. De gesprekken tussen fiscus en investeerders blijven binnen het kader van de bestaande fiscale wetgeving, zei hij. GUM/RS

Verdere berichtgeving

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud