Advertentie

Economie herstelt medio 2002

De voorlopende indicator van de OESO voor België steeg in oktober met 0,2 punt tot 104,9 punten. Ook de procentuele verandering van de barometer tegenover het gemiddelde van de jongste twaalf maanden verbeterde. Deze tweede maatstaf loopt volgens de OESO gemiddeld negen maanden voor op keerpunten van de conjunctuurcyclus.

De OESO-barometer voor ons land liet ook in de lente en zomer een lichte verbetering zien. Dit had moeten leiden tot een economisch herstel vanaf de jaarwisseling. Maar de terreuraanslagen van 11 september zorgden voor een sterke terugval en dus uitstel van de economische heropleving. De meeste economen zijn optimistischer dan de OESO-indicator en verwachten een heropleving vanaf begin volgend jaar. Zij voorspellen een kleine positieve groei in het eerste kwartaal van 2002 en hogere groei vanaf het tweede kwartaal.

De voorlopende indicatoren van de OESO voor alle rijke landen samen, de VS of de eurozone als geheel blijven verslechteren. Ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië gaan de economische vooruitzichten nog altijd achteruit. Bij de grote landen is alleen beterschap te merken in Japan, Frankrijk en Canada. De Belgische conjunctuurcyclus loopt normaal voor op de Europese.

Ondanks de verwachte heropleving in de loop van volgend jaar voorspellen de meeste economen dat de gemiddelde groei in 2002 lager ligt dan in 2001. Volgens de jongste consensusprognose van het weekblad The Economist vertraagt de groei van de Belgische economie van 1,3 procent dit jaar tot 1,1 procent volgend jaar. De groei in de eurozone neemt af van 1,5 tot 1 procent en de groei in de VS van 1 tot 0,6 procent.

PAGINA 2

Commentaar

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud