Mexicaanse peso is sterkste munt van 2001

(tijd) - De Mexicaanse peso is met een koersstijging van 11,5 procent tegenover de euro de sterkste munt van 2001. Dit blijkt uit een overzicht van het persbureau Bloomberg. Tweede en derde waren de Tsjechische kroon en Poolse zloty. De zwakste munt was de Turkse lira, die ruim de helft van zijn waarde verloor. Ook de Zuid-Afrikaanse rand scoorde slecht.

De glansprestatie van de Mexicaanse peso is te danken aan de stijging van de Mexicaanse aandelen, overnames van Mexicaanse bedrijven door buitenlandse ondernemingen en de hoge Mexicaanse rente. De beurs van Mexico klom met 14 procent.

De appreciatie van de zloty weerspiegelt de grote interesse van buitenlandse investeerders voor Poolse hoogrentende obligaties. De Tsjechische kroon profiteerde van kapitaalinvoer die werd gestimuleerd door de sterke economische prestaties en speculatie over buitenlandse deelname aan de privatisering van Tsjechische overheidsbedrijven. De stijging van de Hongaarse forint is een gevolg van de verbreding van de schommelingsmarge van de munt tot 15 procent en de afschaffing van de beperkingen op het kapitaalverkeer.

De Peruaanse nieuwe sol reageerde positief op de verkiezing van Alejandro Toledo tot president. De dollar verstevigde voor het derde jaar op rij tegenover de euro. Maar de appreciatie vond alleen plaats in het eerste halfjaar. Vanaf de zomer herstelde de Europese eenheidsmunt gedeeltelijk omdat de Amerikaanse economie een recessie doormaakte. Ook de financiële crisis in Argentinië en twijfel over de voortzetting van het hardedollarbeleid wogen op de dollar.

De yen verzwakte omdat de Japanse economie bleef worstelen met een zware economische en financiële crisis. De depreciatie vond vooral in december plaats omdat de regering pas de laatste weken toegaf dat een goedkopere munt wenselijk is om de groei aan te zwengelen en de deflatie te bestrijden.

De Braziliaanse real moest veel terrein prijsgeven omdat de financiële crisis in Argentinië escaleerde. De Zuid-Afrikaanse rand werd het slachtoffer van een combinatie van factoren. Handelaars verwijzen naar de verslechtering van de lopende rekening, politieke en economische problemen in buurland Zimbabwe, de negatieve gevolgen van de Argentijnse crisis voor alle groeilanden en de strakke wisselcontroles, die de liquiditeit doen opdrogen.

Turkije liet in februari zijn munt zweven. De aanleiding was grote kapitaaluitvoer na een ruzie tussen de president en de eerste minister.

WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud