Spaarboekje leeft op door economische onzekerheid

(tijd) - De inlagen op de spaarboekjes bij de grootste banken van het land stegen in de tweede jaarhelft met 9 procent tot 79,76 miljard euro, na een terugval in de eerste jaarhelft. Die opmerkelijke comeback is een gevolg van de groeiende economische onzekerheid na de terreuraanslagen van 11 september. Maar ook de euro zorgde voor een stevige aangroei van de spaartegoeden. DH Bank en Finansbank, de prijsbrekers op de spaarboekjesmarkt, trokken in 2001 dubbel zoveel spaargeld aan.

2001 kondigde zich aanvankelijk opnieuw aan als een teleurstellend jaar voor het fiscaalvriendelijke spaarboekje. Nadat de inlagen in 2000 voor het eerst sinds 1993 waren teruggevallen, onttrokken spaarders bij de grote banken in de eerste zes maanden van 2001 nog eens een kleine 2 miljard euro aan de boekjes.

De verklaring voor de groeiende desinteresse schuilde in de zeer lage vergoeding die de grote banken reeds verschillende jaren geven. Ze bieden al sinds oktober 1998 een schamele 2 procent basisrente en een aangroeipremie van 0,5 procent. Voorts doen de banken hard hun best om spaargeld, waarop ze geen commissies verdienen, te kanaliseren naar beleggingsfondsen, waar wel lucratieve commissies voor het rapen liggen.

Maar de tweede jaarhelft luidde een opmerkelijke revival van het boekje in. Daarvoor zorgde in eerste instantie de aanhoudende beursmalaise. Ontgoochelde spaarders die op de aandelenmarkten op zoek waren gegaan naar een aantrekkelijkere vergoeding, stelden tot hun ontzetting vast dat het hen niet beter, maar veel slechter verging.

De aanslagen van 11 september in New York en de grote onzekerheid die daarop volgde, deden de spaarhonger helemaal opleven. Bovendien voerden verschillenden grote banken in de laatste maanden van het jaar speciale spaaracties.

'In de laatste maanden van het jaar groeiden onze spaarinlagen met minstens 1 miljard euro aan', meldt BBL. De bank raamt dat haar spaarinlagen in de tweede jaarhelft met 13 procent aandikten. Volgens BBL is de groei ook te danken aan de euro. 'In plaats van hun franken nog snel uit te geven, deponeerden veel klanten ze op een spaarboekje.'

KBC Bank noteert een groei van 11 procent op haar boekjes in de laatste zes maanden van het jaar. Marktleider Fortis Bank boekt 8 procent groei in die periode. Argenta Spaarbank is de enige grote depositobank die er heel het jaar op vooruitgaat.

De Bank van de Post meldde dat ze over het hele jaar een groei van 12 procent boekte tot 1,775 miljard euro.

Maar nog veel indrukwekkender is de groei die de zogenaamde prijsbrekers boeken, de kleine banken die veel scherpere tarieven bieden dan de grote banken. DHB en Finansbank, de Nederlands-Turkse banken die in België de scherpste tarieven bieden, verdubbelden vorig jaar hun spaarinlagen. Finansbank ging van 80 miljoen euro naar 160 miljoen euro, DHB van 151 naar 302 miljoen euro. De groei werd vooral in het laatste trimester geboekt. DHB biedt een basisrente van 3,50 procent, Finansbank een basisrente van 3,60 procent. Cortal, een andere prijsbreker, trok in de laatste 6 maanden van het jaar 45 miljoen euro aan.

DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud