Vrijstelling spaarboekje stijgt tot 1.470 euro

(tijd) De intresten op het spaarboekje zijn vanaf dit jaar tot een bedrag van 1.470 euro (59.300 frank) vrijgesteld van de roerende voorheffing. Dat meldt de Belgische Vereniging van Banken (BVB).

De fiscale vrijstelling ligt 40 euro hoger dan het fiscale plafond van 1.430 euro dat vorig jaar van kracht was. Dat bedrag werd tegen het einde van 2001 nog opgetrokken tot 1.440 euro . Volgens de BVB had die verhoging betrekking op een afronding in verband met de overgang naar de euro.

Het nieuwe plafond van 1.470 euro is een gevolg van de indexering op basis van de index van december vorig jaar.

De beslissing impliceert dat spaarders bij de grote banken, die een basisrente bieden van 2 procent en een aangroeipremie van 0,5 procent, tot 58.800 euro kunnen sparen vooraleer de intresten belast worden. Op het rentegedeelte boven dat bedrag is de roerende voorheffing van 15 procent van kracht.

Ook pensioensparen wordt aantrekkelijker. Het gespaarde bedrag dat van de belastingen mag afgetrokken worden, is met 10 euro of 1,72 procent verhoogd tot 590 euro. Dat berekende de 'Belasting-en Beleggingsgids'. Vorig jaar werd het pensioensparen via pensioenspaarfondsen in één klap 34,6 euro aantrekkelijker door de invoering van de euro en en de nieuwe manier van afronden.

Jarenlang was het pensioensparen in de praktijk beperkt tot 545 euro per jaar en per volwassene.

DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud