Untitled

De economische impact van Congo op België

Wat heeft Congo uiteindelijk bijgedragen aan de Belgische welvaart? Het is een interessante vraag, waar weliswaar nattevingerwerk mee gemoeid is. De Congolese historicus PiliPili Kagabo raamde de Congolese opbrengst voor België in 1990 op 500 miljard Belgische frank.

Het is te simpel te stellen dat de Belgische rijkdom gebouwd is op Congolees rubber, ivoor en menselijk bloed. België groeide eind 19de, begin 20ste eeuw vooral als early adopter van de industriële revolutie uit tot een economische wereldmacht. Dat was niet dankzij de rijkelijk voorradige, goedkope grondstoffen in Congo, al hielpen die om lang gelijke tred te houden met grotere naties nadat die hun grote inhaalbeweging hadden ingezet.

Tegelijk blijkt uit historisch onderzoek dat Congo altijd een tweedeplansrol speelde in de Belgische economie. Tot die conclusie kwam ook de historicus Guy Vanthemsche (VUB) in een boek uit 2008. Hij verwijst naar een studie uit 1960, die het verlies voor de Belgische economie raamt op 2,4 procent van het bnp en 25.000 jobs (plus de 30.000 kolonialen die uit Congo gerepatrieerd moesten worden). Maar dat verlies werd ruimschoots gecompenseerd door de start van de Europese economische eenmaking, stelt De Tijd-columnist Rik Van Cauwelaert. 'Het Vlaamse economische mirakel vanaf de jaren 60 is toe te schrijven aan de massieve investeringen vanop het Europese niveau. Congo was snel vergeten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud