Untitled

Wie volgt Philippe op?

Na drie jaar lijkt een eind te komen aan de samenwerking tussen Emmanuel Macron en Edouard Philippe. Meteen duikt dan de vraag op wie de laatste twee jaar van Macrons presidentschap zijn intrek zal nemen in Matignon, de ambtswoning van de Franse premier. In de Franse pers duiken steevast drie namen op: Florence Parly, Valérie Pécresse en Jean Castex.

Parly is geen onbekende voor Macron. In de regering-Philippe was ze de voorbije drie jaar verantwoordelijk voor de strijdkrachten. Maar ze heeft ook een verleden in de bedrijfswereld, onder meer bij de luchtvaartmaatschappij Air France en het spoorwegbedrijf SNCF. Ze komt uit de linkse politieke stal.

Valérie Pécresse situeert zich in de conservatieve gelederen. Ze is vandaag voorzitter van de regionale raad van Île-de-France. Pécresse leerde de knepen van het politieke vak van ex-president Jacques Chirac. Tijdens het presidentschap van Nicolas Sarkozy (2007-2012) bekleedde ze verschillende ministerposten. Ze beheerde onder meer de portefeuille Begroting.

Jean Castex ten slotte verwierf de afgelopen maanden naamsbekendheid bij de Franse bevolking als 'Monsieur Déconfinement'. Hij stippelde de route uit de lockdown uit voor Macron. Hij is burgemeester in het Zuid-Franse Prades voor de conservatieve partij Les Républicains (LR).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud