Untitled

Overtuigd door ‘Career Moves’? Probeer dan ook deze liveklassiekers.

Townes Van Zandt, ‘Live at the Old Quarter, Houston, Texas’ (1977)

Zijn te vroege dood maakte van de getroebleerde Texaanse cowboy de patroonheilige van de singer-songwriters. Op een zomeravond in 1973 gooide hij in een intieme club - je kan de airco voelen, de biljart horen, het bier ruiken - met gitaar en publiek binnen handbereik zijn hart op tafel.

Frank Zappa, ‘Zappa in New York’ (1978)

Ingeblikt in 1976 op vier avonden tussen oud en nieuw in de Palladium schetst deze dubbelaar het muzikale en komische vernuft van Zappa. Legendarisch om de ‘Titties and Beer’-act met drummer Terry Bozzio. Inclusief halve Saturday Night Live-band, broers Becker op hoorns en slappe lach.

John Prine, ‘Live’ (1988)

Toen Wainwright in ‘Talking New Bob Dylan’ zong 'The labels were signin’ up guys with guitars / Out to make millions, lookin’ for stars', had hij het ook over wijlen John Prine, hier in topvorm. Zijn verhalende, vaak ingetogen, maar grappige liedjes overtuigen zonder opsmuk. Dylan is fan.

Richard Thompson, ‘Live from Austin, TX’ (2005)

Wainwright haalde hem als producer, maar vooral op zijn meesterschap als gitarist valt niets af te dingen. Deze set bevat zowel messcherpe elektrische observaties als ontroerende, akoestische ballades, zoals het straffe ‘1952 Vincent Black Lightning’. Mededogen is hier geen loos woord.

Randy Newman, ‘Live in London’ (2011)

Het verschil met Wainwright is dat deze chroniqueur top is als hij achter zijn piano en in andermans huid mag kruipen. De overeenkomst is dat hij een even empathische als begeesterende stem geeft aan outcasts en menselijk onvermogen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud