Untitled

België bestelt ‘vrij oud systeem’

Ook België heeft drones besteld voor het leger. Het gaat om vier Amerikaanse drones, goed voor 226 miljoen euro. In 2023 en in 2024 worden er telkens twee geleverd. Ze zijn van het type MQ9b-Skyguardian, een andere naam voor de bekendere Reaper.

Volgens adjunct-woordvoerder van Defensie Laetitia Gérard zal het leger ze inzetten voor ‘verkenningsopdrachten voor de EU en de NAVO’. Daarnaast zullen ze ‘een rol spelen in het proces van identificatie en doelwitbepaling’.

‘Je kan je de vraag stellen of België niet een vrij oud systeem aankocht’, aldus Zwijnenburg. ‘Grote drones zijn alleen interessant als de tegenstander er niets tegen kan doen. Zodra het serieuzer wordt, ben je er eigenlijk niets mee.’ Dat zulke drones iets zijn voor oorlogen uit het verleden is precies wat vele middeninkomenslanden zeggen door hun focus op kleinere, snellere en goedkopere drones. Ze vliegen lager en zijn met meer.

Een analyse die ook de Amerikanen maken. De voorbije maanden liet de Amerikaanse Air Force optekenen dat haar Reapers ‘gemakkelijk uit de lucht te schieten zijn’ en dat ze ‘de optie verkent om goedkopere en commerciële drones aan te kopen’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud