Untitled

Overtuigd door ‘Live at WOMAD 1995’? Probeer dan ook deze liveklassiekers.

John Coltrane, ‘The Complete 1961 Village Vanguard Recordings’ (1997)

De trance die Nusrat met zijn soefisoul bereikte spoorde met de transcendentale klanktrip van jazzlegende John Coltrane. Deze opnames in de New Yorkse Village Vanguard deden dienst als een laboratorium voor latere op Indiase leest en Afrikaanse ritmes geschoeide improvisaties.

Ravi Shankar, ‘At the Monterey International Pop Festival’ (1967)

Nusrat Fateh Ali Khan herhaalde wat de Indiër Ravi Shankar in de sixties had gedaan: de westerse seculiere wereld raken met spirituele oosterse klanken. Met dit bewierookte zondagse concert - het eerste van de sitarleraar van George Harrison op een popfestival -  brak hij definitief door.

Sabri Brothers, ‘Tasleem - Live At Royal Tropical Institute, Amsterdam, 1981’ (2003)

De broers Ghulam Farid Sabri en Maqbool Ahmed Sabri waren aanvankelijk veel populairder dan Nusrat in Pakistan en stelden in 1975 hun qawwalimuziek al voor aan een westers publiek in Carnegy Hall. Deze set wisselt traditionele soefigezangen af met teksten van hedendaagse dichters.

Jeff Buckley, ‘Live at Sin-é’ (1993/2003)

De Amerikaanse singer-songwriter zei dat de muziek van Nusrat, die hij zijn Elvis noemde, zijn leven gered had toen hij depri door New York doolde. In cafés ging hij ‘Hallelujah’ én Nusrats ‘Yeh Jo Halka Halka Suroor Hai’ zingen met de intensiteit die later op ‘Grace’ harten zou doen smelten.

V.A. ‘Flight of the Soul — Qawalli from Pakistan’ (2001)

Liveplaten van qawwaligroepen zijn zeldzaam. Deze bundelt er twee uitstekende op doortocht in Berlijn: Bahauddin Qutbuddin Qawwal & Party en Asif Ali Khan, Manzoor Hussain, Santoo Khan & Party. Nusrat noemde Asif een van zijn beste leerlingen. Intussen is hij zijn troonopvolger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud