Untitled

Besparingen houden winst op peil, deel twee

Proximus' rapport over het tweede kwartaal is in essentie hetzelfde verhaal als dat over het eerste kwartaal: forse besparingen op personeelskosten door het forse herstructureringsplan houden de winst bij een afbrokkelende omzet op peil. 

De binnenlandse omzet ging bij de Belgische marktleider net als bij de rivalen Telenet en Orange Belgium stevig lager: minus 4,3 procent naar 1,03 miljard euro. Maar omdat de personeelskosten dankzij de herstructurering fors lager liggen, daalden de werkingskosten met 9 procent, veel forser dan de krimp van de bovenste lijn dus. Daardoor daalde de brutobedrijfswinst (ebitda) van de binnenlandse activiteiten een stuk minder dan verwacht: minus 1 procent tot 442 miljoen euro. Analisten verwachtten een afname tot 431 miljoen. 

Inclusief de internationale dochter BICS - die haar winstbijdrage 7 procent zag afnemen - daalde de ebitda van de groep 1,5 procent naar 477 miljoen euro, ook iets beter dan verwacht. Over de mogelijke verkoop van een deel van Proximus' belang in BICS is in het rapport geen nieuws te rapen. De nettowinst steeg 5 procent naar 145 miljoen euro, omdat Proximus 9 miljoen provisies voor de 'Fit for Purpose' reorganisatie kon terugnemen. 

CEO Guillaume Boutin handhaaft de prognose voor een vrije kasstroom - na de forse investeringen in het glasvezelnetwerk dus - van 780 à 800 miljoen, tegenover 844 miljoen euro in 2019. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud