Untitled

Kies zelf hoe u contactloos betaalt

Door de coronacrisis is contactloos betalen stevig in opmars. Het is een ‘hygiënischer’ alternatief voor wie geen cash door zijn vingers wil laten gaan of de toetsen van de betaalterminal niet wil aanraken. Dit zijn de mogelijkheden:

Met debetkaart

Contactloze betalingen met een bankkaart hebben een extra duw in de rug gekregen, nadat de Belgische banken tijdens de coronacrisis de limiet voor dergelijke betalingen verhoogd hebben van 25 naar 50 euro. Het aandeel van contactloze verrichtingen in het totale aantal transacties is verdubbeld, van 16 procent in februari naar 35 procent in juni. Om contactloos te kunnen betalen, moet uw bankkaart voorzien zijn van een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communication, een draadloze manier om in een straal van 10 centimeter kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen. Kaarten die vandaag worden uitgegeven, zijn standaard voorzien van zo’n chip. Of uw met uw kaart contactloos kan betalen, is te herkennen aan het wifilogo.

Met smartphone

U kunt van uw smartphone ook een betaalmiddel maken. Hebt u een Androidtoestel, dan kunt u diverse apps downloaden om contactloos te betalen. De meeste banken bieden die mogelijkheid. Wilt u hetzelfde doen met een iPhone, dan gebeuren de betalingen via Apple Pay. Niet alle Belgische banken bieden die mogelijkheid al aan.

In principe werkt betalen met een smartphone op dezelfde manier als contactloos betalen met een bankkaart. De smartphone heeft ook een ingebouwde NFC-chip die u in de buurt van de betaalterminal moet houden.

Met sporthorloge

Hebt u een Apple Watch of een activity tracker van Fitbit of Garmin om de pols, dan kunt u daar als cliënt van verschillende banken contactloos mee betalen. Ook hier is de gebruikte technologie NFC.

Om het sporthorloge betaalklaar te maken moet u op uw smartphone de app installeren die bij het polstoestel hoort. Daar kunt u de gewenste betaalkaarten toevoegen.

Telkens als u uw horloge uitdoet en weer aandoet, moet u de pincode ingeven die u in de app gekozen hebt. Pas dan kunt u contactloos betalen. Voor de Apple Watch doet u dat via de iPhone, voor Fitbit en Garmin doet u dat op het polstoestel zelf.

Met wearables

KBC gaat nog verder. Klanten kunnen zich sinds kort een ‘wearable’ met ingebouwde NFC-chip aanschaffen waarmee ze op dezelfde manier als met een bankkaart of een smartphone contactloos kunnen betalen. Denk aan ringen, armbanden, horloges en sleutelhangers. Bij aankoop is de chip nog niet geactiveerd. U moet de wearable via de mobiele bankapp zelf koppelen aan een bepaalde rekening.

Met Payconiq by Bancontact

Met de app Payconiq by Bancontact kunt u op twee manieren betalen. De bekendste is een QR-code scannen met een smartphone en het te betalen bedrag valideren met een pincode. Dat kan in winkels of restaurants, maar ook veel huisartsen werken er al mee. U kunt er tot 500 euro mee betalen.

Hebt u een Android- smartphone dan kunt u ook contactloos betalen door het toestel dicht bij de betaalterminal te houden. De limieten zijn beperkt tot de bedragen die ook gelden voor andere manieren van contactloos betalen zonder het ingeven van een pincode. DS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud