Untitled

Brussel sluit deal over extra testcapaciteit

Het Brussels Gewest krijgt bijstand van het nationale coronatestplatform bij het opdrijven van zijn testcapaciteit. Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) heeft daarover een akkoord met federaal minister Philippe De Backer (Open VLD), die optreedt als coronamateriaalman voor de overheid. Maron zet extra testcentra op nu het virus weer opflakkert. Risicogevallen zonder ziekteverschijnselen kunnen zich er laten testen.

De testcapaciteit was in de hoofdstad fors teruggevallen toen de triagecentra bij de ziekenhuizen op het einde van de eerste coronapiek voor de zomer dichtgingen. Dat die niet behouden werden als testcentra wordt nu als een grote fout gezien. Maron drijft de capaciteit dan wel op, het probleem is dat de stalen in het labo getest moeten worden.

De Brusselse klinische labo's - van ziekenhuizen en in de privésector - kunnen er niks bijnemen. Daarom heeft Maron een deal met De Backer dat alle extra tests - vooral van buiten het circuit van huisartsen en ziekenhuizen, die focussen op mensen met ziektesymptomen - zullen gebeuren door het nationale testplatform. Dat is een initiatief van de farmabedrijven J&J, GSK, UCB en Biogazelle, die het door corona overspoelde klassieke netwerk van labs in maart bijsprongen. Ook in Antwerpen zullen de tests in een gloednieuwe corona-drive-in worden behandeld. Het bedrijfsplatform blijft draaien tot september, maar zal geleidelijk vervangen worden door de universitaire labo's op zeven locaties. Daarvoor heeft De Backer 50 miljoen uitgetrokken, net als 5 à 10 miljoen euro voor de klassieke labo's. Het doel is de totale testcapaciteit - nu worden dagelijks 25.000 tests afgenomen - tegen de eerste winterprik op te trekken tot 70.000 à 90.000 per dag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud