Untitled

Prosumententarief versus reëel tarief

Het prosumententarief is een forfaitaire aanrekening voor het gebruik van het distributienet. Het werd in het leven geroepen omdat met een analoge teller niet kan worden vastgesteld hoeveel een huishouden effectief gebruikmaakt van het net.

Een analoge teller kan alleen het verschil maken tussen het totale stroomverbruik en de opgewekte stroom. Maar dat verschil zegt niets over hoeveel stroom zonnepaneeleigenaars afhalen op momenten dat ze meer elektriciteit nodig hebben dan hun zonnepanelen opwekken.

De digitale meter maakt het prosumententarief overbodig. De meter registreert de productie en het verbruik van elektriciteit apart. Daardoor valt voor eigenaars van zonnepanelen exact te bepalen hoeveel stroom ze van het net halen. In principe kunnen dan de gewone nettarieven worden toegepast, zoals bij andere elektriciteitsgebruikers. Overigens, wie voor de reële berekening van het nettarief kiest verliest niet het voordeel van zonnepanelen bij de berekening van het elektriciteitsgedeelte van de factuur. De opgewekte elektriciteit wordt nog altijd in mindering gebracht van het totale verbruik.

De Vlaamse regering wilde twijfels over het rendement van zonnepanelen vermijden en besliste dat wie voor eind 2020 zonnepanelen installeert, kan blijven genieten van het prosumententarief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud