Untitled

Hoe werkt de corona-app?

Coronalert moet de verspreiding van Covid-19 helpen indijken. De app meet via bluetooth uw hoogrisicocontacten: 15 minuten of langer op minder dan twee meter afstand van een andere persoon. Die registratie houdt geen rekening met veiligheidsmaatregelen als mondmaskers, plexiglas en handhygiëne. 

Uw gsm bewaart alle anonieme codes die werden uitgestuurd door Coronalert-gebruikers met wie u in nauw contact kwam. De app vergelijkt - in de achtergrond - voortdurend de codes op uw gsm met de codes in de centrale databank en slaat alarm als er een match is. Die databank wordt beheerd door de federale overheidsinstelling Sciensano.

U wordt via de app gewaarschuwd als een van uw contactpersonen positief testte. Wie die persoon is en waar en wanneer u contact had, valt niet te achterhalen - zeker niet als het een onbekende is op het openbaar vervoer of tijdens een druk bijgewoond evenement. 

De evaluatie van het risico is een inschatting. Het is dus mogelijk dat u na een hoogrisicocontact toch niet besmet blijkt, of dat u toch het coronavirus oploopt na een niet-geregistreerd contact.

Wie zelf positief test, voert in de app een code in, waarna alle mensen die dicht in uw buurt kwamen gewaarschuwd worden. De besmette persoon wordt ook door een manuele tracer gecontacteerd. 

Android vraagt locatiegegevens

De gebruiker moet alleen bluetooth en niet de locatie aanzetten. Android maakt daar echter een uitzondering op: om de blootstellingsdetectie via bluetooth correct te laten werken, raadt het aan de locatie in te schakelen. Tracinghoofd Karin Moykens verzekert dat de locatiegegevens niet worden doorgestuurd naar de overheid, ‘ze blijven lokaal op de telefoon’. 

De app werkt alleen op smartphones die minder dan vijf jaar oud zijn, met besturingssysteem Android-versie 6 of iOS 13.5 (of hoger) aan boord. De Huawei-toestellen die geen toegang hebben tot de app stores vallen uit de boot. 

De app werkt niet op tablets, smartwatches en andere wearables.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud