Untitled

Sluiten kaasroute goed nieuws voor hand- en bankgiften

Zodra de federale regering de kaasroute sluit, waardoor belastingvrij schenken via een buitenlandse notaris niet meer mogelijk is, zal de Vlaamse regering de geplande verlenging van de verdachte periode voor hand- en bankgiften van drie naar vier jaar intrekken. Dat verzekert Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele.

Wie via een Belgische notaris schenkt, moet schenkbelasting betalen omdat die notaris de schenking moet registreren. Wie vastgoed schenkt, kan daar niet onderuit. Voor roerende goederen bestaan wel wettelijke ontsnappingsroutes. U kunt werken met een eenvoudige hand- of bankgift of u kunt een buitenlandse notaris inschakelen. Die zijn tot nu niet verplicht de akte in België te registreren.
Na een hand- of bankgift of na een bezoek aan een Nederlandse notaris volgen nog drie spannende jaren. Want als u binnen drie jaar overlijdt, moet de begiftigde er alsnog erfbelasting op betalen. Die ‘verdachte periode’ werd ingevoerd om te vermijden dat mensen op hun sterfbed nog snel hun hele vermogen belastingvrij zouden wegschenken enkel en alleen om de erfbelasting te vermijden.
In het Vlaams regeerakkoord was vastgelegd die verdachte periode te verlengen van drie naar vier jaar. ‘Met die verlenging viseerden we niet zozeer de hand- en bankgiften, maar vooral de gecontesteerde kaasroute, waarbij een buitenlandse, veelal Nederlandse notaris wordt ingeschakeld om de schenkbelasting te ontlopen. De federale overheid heeft een initiatief genomen om de kaasroute vanaf 1 december te sluiten. Zodra die wet er is, is de verlenging tot vier jaar niet meer opportuun’, verklaart Diependaele. Dat betekent dat wie via een hand- of bankgift schenkt, vanaf dan geen vier maar drie jaar in leven moet blijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud