Untitled

Europese top

De 27 EU-leiders vergaderen donderdagnamiddag en vrijdag fysiek in Brussel. Het wordt meteen de eerste Europese top van Alexander De Croo (Open VLD) als Belgisch premier.

De hoofdmoot donderdag wordt een strategische discussie over de relaties van de Europese Unie met Turkije. Die discussie duurt wellicht tot laat op de avond. Dat Turkije Azerbeidzjan steunt tegen Armenië in het nieuwe conflict in de regio is 'geen positief element', is in diplomatieke kringen te horen. Wel bemoedigend zijn de bilaterale gesprekken tussen Griekenland en Turkije. Europees Raadsvoorzitter Charles Michel hoopt extra tijd te winnen in dat ingewikkelde conflict met een internationale conferentie, met VN-toezicht.

De spanningen tussen Turkije en Cyprus zijn niet afgenomen. Cyprus blokkeert daarom een lijst van sancties tegen 40 toplui in Wit-Rusland. De andere EU-landen steunen Cyprus maar vinden de koppeling aan het dossier Wit-Rusland chantage. De vraag is of de Cypriotische president Nikos Anastasiadis dat veto laat varen.

Een discussie over 'strategische autonomie' en welke economische keuzes die inhoudt voor de interne markt en de digitale revolutie staat vrijdag op het programma. Een vrij filosofische discussie dus over protectionisme versus de vrije markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud