Untitled

Tesla lanceert kobaltvrije batterijen

De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla staat op het punt enkele Model 3-auto's op de markt te brengen met zogenaamde LFP-batterijen, kobaltvrije herlaadbare batterijen op basis van lithium, ijzer en fosfaat. De auto's werden in China gemaakt. De Model 3 - startprijs 40.000 dollar - is momenteel uitgerust met NMC-batterijen. Die werken met legeringen op basis van nikkel, mangaan en kobalt.

LFP-batterijen zijn goedkoper dan NMC-batterijen omdat ze geen kobalt bevatten. Kobalt is een van de duurste metalen in herlaadbare batterijen voor e-auto's. Tesla zou van plan zijn alle Model 3-standaardmodellen die in Shanghai van de band lopen met LFP-batterijen uit te rusten. Tesla zou voor de levering van de LFP-batterijen een beroep doen op de Chinese batterijcellenfabrikant CATL.

Op zijn Battery Day een week geleden kondigde Tesla-topman Elon Musk aan dat hij vanaf 2022 zelf batterijen wil gaan produceren. Dat is geen goed nieuws voor Umicore, dat vooral inzet op materialen voor NMC-batterijen.

Tesla verkocht in augustus in China - de grootste automarkt ter wereld - meer dan 11.000 auto's, vooral Model 3's. Volgend jaar wil het ook met een sportief Model Y-model op de Chinese markt komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud