Advertentie

Untitled

Investeerders in eerste Smartfin-fonds kregen al 72 miljoen euro terug

Naast de Ventures-fondsen is Smartfin, in 2014 opgericht door Jurgen Ingels en Bart Luyten, vooral bekend van zijn twee grotere fondsen (respectievelijk 75 miljoen en 240 miljoen euro), gericht op snel groeiende scale-ups. Het eerste keerde de voorbije twee jaar al 72 miljoen euro uit aan zijn investeerders.

Het fonds ging zes jaar geleden van start met 75 miljoen euro die het investeerde in elf bedrijven. Twee daarvan, Ancoa Software en Newtec, werden al van de hand gedaan. Het eerste - de enige echte mislukking tot nu toe - met verlies aan Cinnober Financial Technology (intussen Nasdaq), het tweede - voorlopig het paradepaardje van het investeringsfonds - werd voor 250 miljoen euro verkocht aan het Singaporese ST Engineering.

Een derde participatie, de specialist in digitale documenten Unifiedpost, trok in september naar de beurs, waar het een slordige 600 miljoen euro waard werd. Itineris (beheer van facturen van nutsbedrijven), Maria DB (databasesoftware) en NGData (big-data-analyse) zijn participaties van het eerste uur, waar mogelijk het komende jaar een exit kan worden verwacht.

Aan de verkoop van Newtec alleen al verdiende Smartfin 42 miljoen euro en de beursgang van Unifiedpost kan het fonds zo'n 45 miljoen euro aan meerwaarde opleveren. Daardoor kon het fonds de voorbije twee jaar het kapitaal al verminderen met 25 miljoen euro, aangevuld met 47 miljoen euro aan dividenden. In totaal dus 72 miljoen euro.

Het Smartfin II-fonds klokte eind vorig jaar af op 240 miljoen euro vers geld. Daarvan is al ongeveer 20,5 miljoen euro geïnvesteerd in de twee Vlaamse scale-ups Theo Technologies (streaming video-optimalisatie) en Eyesee (digitaal gedragsonderzoek), de Nederlandse bedrijven Roamler (platform voor microjobs), Zivver (beveiligingsplatform voor digitale communicatie) en het Turkse Akinon (beheerssoftware voor online verkoop).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud