Advertentie

Untitled

Indiase zakenman koopt Belgische staal- en aluminiumbedrijven

Met GFG Alliance heeft de Brits- Indiase zakenman Sanjeev Gupta (48) in amper een decennium een grote speler - goed voor 35.000 werknemers wereldwijd en 20 miljard dollar omzet - uitgebouwd in de grondstoffenindustrie. Met het dochterbedrijf Liberty Steel kocht hij onder meer twee Luikse staalfabrieken van Arcelor, waar 750 mensen werken. Gupta mikt nu ook op de staalactiviteiten van het Duitse ThyssenKrupp. Dat zou van Liberty de op een na grootste staalmaker in Europa maken.
De aluminiumtak Alvance betaalde 310 miljoen euro voor de fabriek in Duffel, de vijfde site in het aluminiumrijk van Gupta.
De zakenman begon zijn familiebedrijf in 1992 met het traden van rijst, staal en suiker om pas in 2013 zijn eerste staalfabriek in het VK te kopen. Om zijn imperium vorm te geven trok Gupta naar schatting al 6 miljard euro uit.
De Indiër is weinig transparant over zijn opzet. Winstcijfers over zijn activiteiten houdt hij geheim. De financiering van zijn rijk roept vragen op. Beloftes van investeringen bij eerdere overnames bleven zonder gevolg. De Britse zakenkrant Financial Times plaatste al vraagtekens bij zijn werkwijze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud