Advertentie

Untitled

Meerderheidspartijen houden zich op de vlakte

Hoe gevoelig het thema ligt, tonen de reacties van de meerderheidspartijen. Die houden zich, op de sp.a na, erg op de vlakte. Geen enkele regeringspartij pleit ervoor de veroordeling aan te grijpen om snel reële huurinkomsten te belasten. ‘Het Europees Hof heeft ons veroordeeld voor discriminatie, niet voor het feit dat reële huurinkomsten niet belast worden’, stelt Open VLD.

Ook over de grote fiscale hervorming, die tegen het einde van de legislatuur uitgetekend wordt, blijven de meeste partijen vaag. Met accentverschillen. ‘De grote hervorming moet een verschuiving van de lasten van arbeid naar andere bronnen realiseren. Wat ons betreft wordt eerder gekeken naar vervuiling dan naar huurinkomsten. Dat gaat over het spaargeld van de middenklasse’, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez stelt dat er ‘geen nieuwe belastingen komen die de gewone mensen of de middenklasse raken. Ze worden al voldoende belast op hun inkomen, investeringen, spaargeld en op consumptie.’

Ook de PS en Groen, nochtans voorstanders van een grotere bijdrage uit vermogen, stellen zich terughoudend op. ‘Het is duidelijk dat wij als groenen geloven in een fiscaal systeem dat eenvoudiger, moderner en rechtvaardiger is, met minder achterpoortjes en grijze zones’, zegt voorzitter Meyrem Almaci.

Alleen de sp.a laat het achterste van haar tong zien. De partij pleit nadrukkelijk voor de belasting van de reële huurinkomsten. ‘Een gelijke behandeling van de verschillende types inkomsten brengt met zich mee dat we de belastingvrije som kunnen optrekken, waardoor de belastingdruk voor die grote groep die vandaag te veel betaalt zal

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud