Advertentie

Untitled

Fraude met pincode

Om een container af te halen uit de haven, is een pincode nodig. Maar je kan die code ook stelen of dupliceren. Om dat te verhinderen kondigde de haven van Antwerpen eerder dit jaar een plan aan voor de digitale vrijgave van containers. Vanaf 1 januari volgend jaar wordt de Certified Pick up (CPu) van containers verplicht, waarbij pincodes worden versleuteld.

Drugscriminelen krijgen het daardoor veel moeilijker om containers met een illegale lading uit de haven te smokkelen via de zogeheten ‘rip-off’-methode. Uit onze data blijkt dat die techniek in een derde van de gevallen voorkomt.

Het nieuwe systeem zal echter niet voorkomen dat een lading cocaïne op de terminal van de ene container naar een andere wordt overgeladen - in het jargon de ‘switch’-techniek - om controles te vermijden. CPu zal ook niet verhinderen dat cocaïne die verborgen is aan boord van een zeeschip, door crewleden, dokwerkers, verstekelingen of scheepsherstellers eraf wordt gehaald.

Ook andere technieken zullen nog altijd plaatsvinden. Zoals duikers die drugs recupereren uit een torpedo of metalen buis die aan de boeg van het schip is vastgemaakt, of corrupte bemanningsleden die waterdichte zakken met cocaïne overboord gooien - de ‘drop-off’-methode - waarna handlangers ze opvissen.

IT-specialisten wijzen er ook op dat CPu niet helemaal fraudevrij is. ‘CPu is een gecentraliseerd platform’, zegt Nico Wauters, de CEO van het softwarebedrijf T-Mining, een expert in havenlogistiek. ‘Dat betekent dat ergens een ‘lijst’ wordt bijgehouden van alle gebruikers met hun paswoord of versleutelde code. Zodra je die lijst hebt, kan je die informatie misbruiken of verkopen, waardoor identiteitsfraude nog altijd mogelijk is.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud